Афганистан обмисля възможността за закупуване на петролни продукти oт Русия чрез бартерна схема. В замяна страната се съгласява да изнася за Москва минерали, стафиди и суровини за лекарства, съобщават световни медии, позовавайки се на изказване на ръководителя на Министерството на промишлеността и търговията на Афганистан Нуридин Азизи, пише money.bg.

"Наш приоритет е да внасяме тези руски стоки на бартерна основа. Ако операциите по тази схема не работят, тогава можем да използваме финансови транзакции. Нямаме проблеми по този въпрос", каза той. 

Според думите му Кабул иска да се договори с Москва за доставката на около 1 милион тона бензин и 1 милион тона дизелово гориво до края на 2022 г.

В замяна правителството на талибаните ("талибаните" са признати за терористична организация в Руската федерация, дейностите са забранени) предлага доставка на минерали, лечебни билки и сушени плодове.

"Исторически Афганистан е доставял големи количества стафиди на Русия. Ние можем да доставяме стотици тонове подобни продукти в Русия. Например, цените на лечебните билки сега са много високи, а Русия се нуждае от такива суровини за лекарства. Ние можем да ги използваме в бартерната търговия", добави Азизи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук