Експертът по национална сигурност и бивш министър на отбраната Йордан Божилов коментира какъв знак е посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Украйна по покана на Володимир Зеленски.

"Срещата на Зеленски с Ердоган е показателна, че все пак има място за дипломация и разговори. Има въпроси, по които трябва да се постигне консенсус - въпросите за износа на зърно, за Запорожката централа.

Но оттам нататък, честно казано, аз не очаквам резултат, който биха очаквали повечето хора, а именно - финал на тази война, намиране на начин как да се спре агресията. На този етап Ердоган е тази фигура, която е приета и от двете страни.

От едната страна не се конфронтира с Русия, не й налага санкции, от друга страна се подпомагат украинците, включително с доставка на въоръжение и техника", каза експертът пред БНТ.

"На този етап, чисто военно, нито една от страните няма възможност да постигне този напредък, който да предреши войната. Естествено, виждаме, че украинците се бият изключително смело, отстоявайки своите градове и територии, но пък Русия няма тази възможност да струпа повече техника на този етап.

Войната влиза в една фаза на продължителност, на изтощение. И това ще продължи дълго. Русия използва много от бойните си възможности вече. Украинците са много по-прагматични във воденето на бойните действия", смята още той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук