Цените на петрола от еталонните световни марки в петък се повишават с около 0,5%, но като цяло изпращат седмицата с най-големия спад от средата на юли. Опасенията на инвеститорите на петролния пазар, както и преди, са свързани главно с вероятното забавяне на глобалния икономически растеж, отбелязва MarketWatch.

Така също стана известно вчера, че индексът на деловата активност в сферата на услугите на САЩ (ISM Non-Manufacturing) през септември е спаднал до 52,6 пункта от 56,4 пункта през август, свидетелстват данните на Института за управление на доставките (ISM).


Значението на този индикатор е най-ниско от август 2016 г., докато анализаторите очакваха неговия ръст до 55 пункта.

Декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпнаха с $0,26 - до $57,97 за барел. В четвъртък цената на тези контракти до закриването на търговията се бе вдигнала с 2 цента, до 57,71 за барел.

Котировките за американския еталон WTI за ноември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпват с на $0,27 - до $52,72 за барел. В хода на вчерашната търговия неговата цена се понижи с $0,19, до $52,45 за барел, завършвайки със спад осма сесия поред.

От началото на седмицата Brent поевтиня с 6,4%, а WTI - с 5,8%.