"През следващия програмен период 2021 - 2027 г. ще бъдат заделени, ако програмата получи нотификация от Европейската комисия (ЕК), около 750 млн. лв. за подобряването на качеството на въздуха. Нов проект, който се очаква да стартира скоро, предвижда 47 млн. лв. национални средства за подобряване на качеството на въздуха у нас".

Това каза от трибуната в Народното събрание (НС) Борислав Сандов, заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите.

"Ако Народното събрание одобри проекта за бюджет, който се надявам да бъде внесен следващите дни, ще има допълнително и 30 млн. лв. национални средства за мерки, свързани с опазването на чистотата на въздуха. Проблемът с качеството на въздуха не идва от законодателството, а от прилагането му. От днес е назначен нов директор на Басейнова дирекция – Пловдив", допълни още Борислав Сандов.

Той коментира още, че с министъра на труда и социалната политика водят разговор за спиране на държавните помощи за дърва и въглища за социално слабите.