Забрана за вноса на суров петрол от Венецуела, обмислят властите в САЩ, пише Профит бг. Ако този ход бъде предприет, то закъсалата южноамериканска страна ще загуби и последния си източник на приходи.

По време на посещението си в Аржентина, американският държавен секретар Рекс Тилърсън посочи, че САЩ обмисля как да засили натиска върху президента на Венецуела Николас Мадуро, за да възстанови конституцията на управляваната от него страна и да проведе свободни и честни избори.

„Очевидно санкционирането на петрола или ефективната забрана за продажба на петрол в САЩ.... е нещо,което продължаваме да обсъждаме“, каза Тилърсън пред журналисти, предава CNN. 

Забраната за износ на петрол или рафинирани нефтени продукти към Венецуела също се обсъжда, добавя Тилърсън. 

Санкционирането на петролния бизнес на Венецуела е една от опциите пред Доналд Тръмп за оказване на натиск над Николас Мадуро. 
Венецуелският добив на петрол намалява с бърза скорост от 2014 година насам, но въпреки това страната произвежда по 1.7 млн. барела на ден, сочат данни от индустрията, актуални към месец декември 2017 година.

Износът на венецуелски петрол за САЩ възлиза на средно 600 хил. барела дневно в периода януари – ноември миналата година., сочат данните на Американската енергийна агенция.

Икономическата и социална ситуация във Венецуела се намира в критичен момент, тъй като страната страда от липса на храна, медикаменти и стоки от първа необходимост, а чудовищна хиперинфлация изяжда стойността на местната валута.

Евентуална забрана на вноса на петрол от Венецуела може да направи положението дори още по-лошо.

„Ситуацията е доста ужасна във Венецуела“, казва Тилърсън. По думите му, да не се прави нищо в такъв драматичен момент означава, че хората във Венецуела ще бъдат обречени да страдат още дълго време. 

За подобна забрана обаче трябва да се има предвид и бизнес реалностите. САЩ изпраща лек суров петрол към Венецуела която разполага пък с тежък петрол. Двете суровини се миксират в южноамериканската страната, след което се доставят обратно до САЩ.

При евентуална забрана на евтиния внос от Венецуела, САЩ ще трябва да купуват нефт от другаде, което може да доведе до скок в цената на бензина.

„Разглеждаме как да смекчим .... ефектът върху интересите на американския бизнес“, посочва Тилърсън, който е бивш изпълнителен директор на Exxon Mobil.

Анализатори смятат, че подобна забрана от страна на САЩ може окончателно да срине икономиката на Венецуела.