Американският посланик в Германия предупреди, че могат да бъдат наложени санкции срещу компании, свързани със строежа на руския газопровод „Северен поток 2“, съобщи дипломатическата служба в Берлин.

Посланик Ричард Гренел е изпратил официално писмо до няколко компании, с което им е напомнил, че „всяка фирма, която извършва дейност на руския енергиен сектор е заплашена да попадне под ударите на закона CAATSA“.

CAATSA е законът "За противодействие на противниците на Америка посредством санкции", който беше подписан през 2017 година от президента на САЩ Доналд Тръмп и по силата, на който могат да бъдат налагани едностранно санкции срещу Иран, Русия и Северна Корея.

Писмото на Гренел, който е един от най-близките съратници на Тръмп, не трябва да бъде разглеждано като заплаха, а като ясно послание за американската политика, заяви говорител на дипломатическата мисия в Берлин. „Това, което може да се смята за изнудване в тази ситуация е монополът на Кремъл върху бъдещите доставки на газ“, допълва говорителят.

Изграждането на „Северен поток 2“ вече започна, като целта на газопровода е да удвои капацитета на вече съществуващата тръба през Балтийско море.