Министърът на петрола на Саудитска Арабия Халед ал Фалех заяви, че работата на ОПЕК+ все още не е приключила, защото пазарът все още не е ребалансиран. Това съобщава „Газета ру“.
„Разминаването между търсенето и предлагането намалява, има понижаване на търговските запаси, през четвъртото тримесечие търсенето ще преобладава над предлагането на пазара, при това търговските запаси ще продължат да намаляват. Чувстваме в отрасъла голям оптимизъм, отколкото преди 2-3 години. Балансирането на петролния пазар помага и на други отрасли, придавайки импулс на глобалното икономическо възстановяване“, каза ал Фалех.  

Той отбеляза, че постигнатите споразумения за намаляване добива на петрол и последствията от тях са не само огромен успех, но и голяма отговорност.  

„Докато ние не постигнем съответното ниво на ребалансиране, докато не постигнем тази цел, работата ни не е приключила“, каза министърът.  
Той изрази мнение, че очакванията на някои анализатори по отношение на шистовия петрол са нереалистични. Халед ал Фалех добави, че даденият вид добив на суровината ще има значение, но то няма да е решаващо.  

Превод и редакция: БЛИЦ