България отново е готова да разгледа възможността да приеме втората линия на газопровода „Турски поток“, но Русия ще продължи тръбата към Европа само ако получи железни гаранции от Европейската комисия, че проектът няма да бъде провален Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на пресконференция пред журналисти от цял свят.

„Турски поток“ може да бъде удължен към Европа, но това може да стане само ако получим железни гаранции от Европейската комисия, че няма да изиграе подобен номер, както стана с „Южен поток“ по отношение на България, която в момента разглежда възможността да приеме газ от втората тръба на „Турски поток“, каза Лавров. Той припомни, че засега се строи само първата линия на тръбопровода – непосредствено към Турция.

„Ние ще сме готови за всякакъв вариант, но който ще бъде 100% гарантиран от Европейската комисия, че няма да бъде провален“, допълни още той.

По думите му ЕК се опитва да измисли със задна дата ново правило, за да бъде направен опит да се възпре „Северен поток“.“ Това не е много чистоплътна игра, но се надявам икономическият характер на проекта да не позволи на подобни не много коректни игри да преобладават“, коментира руският първи дипломат.

Проектът „Турски поток“ предвижда да се построи газопровод през Черно море до европейската част на Турция и след това – до границата с Гърция. Морската част ще бъде с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия – 180 километра. Общата стойност на проекта се оценява на 6 милиарда долара. Този проект замени „Южен поток“, който трябваше да минава през България. Русия се отказа от него в края на 2014 година заради позицията на ЕС, уточнява "Труд".

Сергей Лавров коментира още, че ускоряването на преговорите за името на Македония между властите в Скопие и Атина е свързано с желанието на САЩ да вкарат Македония в НАТО.

За всички е ясно, защо има ускоряване на преговорите след дългогодишния полусън – не става въпрос за сближаване на двата балкански народи, а за желание на една от тях да стане член на НАТО“, каза външният министър на Русия.

Според Сергей Лавров Русия ще приеме името, което ще договорят Скопие и Атина и което ще бъде вписано в Конституцията на Република Македония.