Разпространението на новия коронавирус нанесе сериозни щети на световната икономика, но е възможно в процеса на възстановяване в нея да се случат положителни промени, каза вчера управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на видеоконференция, организирана от сп. "Тайм".

Говорейки за икономическите щети от разпространението на коронавируса по света, Георгиева отбеляза: "Това наистина е небивала криза". Тя подчерта, че 170 държави ще приключат 2020 г. в условия, в които икономиката им ще се е свила в сравнение с началото на годината.

Заедно с това, Георгиева констатира, че "кризата предоставя уникална възможност".

За възстановяване на икономиката ще трябва активно да предприемем мерки за данъчно-бюджетно стимулиране. Имаме възможност да направим така, че след това светът да стане по-екологично чист.

Георгиева изтъкна, че за целта трябва да се инвестира в тези сфери, които гарантират икономически ръст "при ниско равнище на въглеродни емисии".

Освен това, каза Георгиева, възстановяването на икономиката може да се осъществи така, че да подпомогне изкореняването на "бедността и неравенството".

Можем да направим така, че това да се превърне в страхотно възстановяване. Тя отбеляза, че при прилагане на мерки за стимулиране на икономиките трябва да се отделя внимание на малките и средните предприятия и да се предотвратява банкрутът им.

Директорката на МВФ изтъкна още, че "дигиталната индустрия" определено е спечелила" в условията на пандемия, предаде БТА.

Във връзка с това трябва да се разгледа възможността за промяна на структурата на данъчното облагане на компаниите, които работят в тази сфера.