Пандемията от коронавирус разкри слабости на Европейския съюз и Германия ще използва своето председателство на блока за насърчаване на солидарността и икономическия просперитет на 27-те държави членки, заяви канцлерът Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

Европейският съюз е изправен пред най-голямото предизвикателство в своята история, посочи Меркел в реч пред германския парламент, като се позова на пандемията COVID-19 и въздействието на кризата върху европейската икономика.

Меркел заяви, че "пандемията разкри колко крехък все още е Европейският съюз" и призова членовете на блока да покажат "сближаване и солидарност", като започнат с фонда за възстановяване на по-слабите икономики на ЕС.

В речта си пред Бундестага Меркел посочи, че най-непосредственото предизвикателство, пред което е изправен единият блок, където бяха регистрирани над 100 000 смъртни случая от COVID-19 и който е изправен пред най-тежката рецесия след Втората световна война, е да се споразумеят за многогодишната бюджетна рамка и за фонд за възстановяване.

"Пандемията разкри колко е крехък все още европейския проект", посочи Меркел пред Бундестага, оплаквайки се от "по-скоро националния, а не европейския" първоначален  отговор на пандемията от отделните правителства на ЕС, включително и нейното собствено.

"Сближаването и солидарността никога не са били по-важни отколкото днес".

Германия поема председателството на ЕС за шест месеца на 1 юли, като Меркел заяви, че държавите членки имат големи очаквания за най-голямата икономика на блока, която е и най-големият платец в рамките на съюза.

В петък е планирано лидерите на ЕС да обсъдят във видеоконферентен разговор плана на Европейската комисия за възстановяване от коронавирусната криза на стойност 750 млрд. евро заедно с предложението за 1,1 трлн. евро за следващата многогодишна бюджетна рамка на единния блок за 2021-2027 г., предаде БНР.

Планът ще се нуждае от одобрение от всички 27 държави членки на ЕС.

Ангела Меркел обаче заяви, че очаква споразумението за разходните планове на ЕС да бъде постигнато на физическа среща на европейските лидери по-късно тази година, омаловажавайки по този начин шансовете за постигане на някакъв пробив още на утрешната видеоконферентна среща на върха.

"Ще направя така, че на Европейския съвет да вземем решение относно многогодишната финансова рамка и фонд за възстановяване възможно най-бързо“, посочи Меркел.

Коронавирусната пандемия удари тежко единния блок в момент, когато той се бореше с други големи предизвикателства като намирането на обща стратегия за противодействие на силния икономически възход на Китай, за справяне с враждебна администрация на САЩ и за постигане на технологичен и военен суверенитет, напомня Ройтерс.

Меркел засегна някои от тези въпроси, когато определи целите си за председателството на Германия в ЕС.

Тя призова ЕС да говори с един глас пред Китай и да поеме по-глобална отговорност, особено чрез насърчаване на демокрацията и правата на човека.