Българското агнешко за Великден може да прескочи 30 лв. за килограм. В момента крехкото и прясно месо от родни ферми се продава в месарските магазини около халите и площад „Македония“ в София на 25-26 лв. за килограм. 

„С наближаването на християнския празник цените ще започнат да се покачват. От ден за ден, никой не знае точната прогноза, но ще скочи“, коментираха пред „Телеграф“ търговците от магазин за фермерско месо до площад „Македония“ в столицата.

 В момента българското агнешко на щанда е с около 10% нагоре спрямо миналия Великден и Гергьовден. „Няма как да не се увеличи, фермерите останаха малко, като ни мързи да гледаме животни, ще си плащаме“, обясниха очакваното повишение търговците.

Цените, на които агнешкото излиза от обора, обаче не са мръднали от миналата година. Фермерите се канят да продават така и за Великден. Методи Лаков, който има овцеферма в село Владимирово, Монтанско, казва: „Няма търсене в момента. Продавам на 12 лв. живо тегло от фермата. Колкото и миналата пролет. И сега никого не съм върнал“. Така агне от около 20 кг, заклано, изчистено, излиза около 300 лв.

В момента много клиенти си купуват прясно българско агнешко и го слагат във фризера за Великден. Така успяват да се снабдят за предстоящите празници с по-евтино месо.