Месечната издръжка на домакинство е скочила осезаемо през последната година. Това сочат изследвания на синдикатите у нас. Темата в „Здраве, България” коментираха банкерът Левон Хампарцумян и икономистът Евгений Кънев.

Експертите се обединиха около мнението, че страната ни няма ефективния пазар на държавите членки на еврозоната и Шенген. Те подчертаха позитивите от членството и обясниха защо това намалява цените на стоките в Европа.

Според Хампарцумян не бива да се пренебрегва фактът, че у нас има много хора, особено в ниския диапазон на заплащане, които са в „сивия” сектор - осигуряват се на минимална заплата, а „под масата” взимат допълнително пари. 

По думите на банкера инфлационните процеси в цял свят вървят към затихване. Той прогнозира, че цените ще се запазят високи, но доходите ще ги догонват.

Евгений Кънев подчерта, че влизането на България в еврозоната от януари 2024 г. зависи изцяло от това дали ще имаме редовно правителство, защото това нямало как да се случи със служебно.

„Второто нещо, което е много важно, е да се приемат изключително важни закони, които по някаква причина нашият елит отказва да приеме години наред, свързани с управлението на БНБ. Това не се говори много. Закон, който отвързва БНБ от политическото влияние, което има в момента”, допълни икономистът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук