Хотелиери предлагат работа за рецепционист за 1500 лева месечно, а в кaзиното офертата е за двойно по-висока заплата. Това показва проучване на „Телеграф“ в обявите за работа, пуснати в Агенцията по заетостта.

Изискванията към персонала са сходни, като по-особеното е, че кандидатът трябва да владее три езика, сред които задължителен е английският. Все повече работодатели са склонни да наемат чужденци за работа в игрaлни зaли, но изискват владеене на български език.

Хотели във Варна предлагат работа за рецепция, като основното месечно възнаграждение е 1500 лева. Изискванията са за владеене на английски, немски и руски език. Готвач пък с отлични познания за храната и работата в кухнята се търси за 1200 лева.

Обявите за сервитьори и бармани са на ниво от 1000-1200 лева месечно, а за екскурзовод в Белоградчик заплатата е 780 лева, като се изискват умения за водене на беседи и английски език.

Платени

Добре платени са работните места освен в игрaлни зaли и в колцентровете, където месечните възнаграждения са около 3000 лева. Също така традиционно в IT сектора, където обявите са със стартова заплата от 2600 лв., но стигат до 5000 лева.

Сред обявите има и такива за специалисти като машинен инженер, където стартова заплата е 5500 лева.

За хората без специално образование и изисквания за владеене на чужди езици най-високо платената позиция е за общ работник в Благоевград. Работодателят предлага заплата 4000 лева. Естеството на работа е изграждане на конструкция и монтаж на панели. В обявата е посочено, че се търсят общо 5 души персонал.

Умения

Независимо от образованието задължително е вече кандидатите да имат дигитални умения, коментира Християн Петков, оперативен мениджър в платформата за обяви за работа „Джоб тайгър“.

Например жена, която иска да учи медицина, преди това се е записала на курсове по дигитални умения. Причината е, че във всяка една от професиите вече има нови технологии, за които се изискват умения за работа, обясни Петков.

Другото задължително изискване е кариерно умение. Така адаптацията към новото работно място ще е много по-лесна. Повече от половината от обявите на работодателите са за висшисти, но като липсва интерес, много от тях склоняват да наемат и такива с по-ниска образователна квалификация.

Ръст

През 2022 година много от работодателите вдигнаха възнагражденията на своите служители с цел да отговорят на инфлационния натиск. Увеличението е с между 5 и 15%, като има изключения, при които ръстът на заплатите е с 25 на сто.

През следващата година отново имаше повишение, но по-скромно в порядъка на 6-10 на сто. Очакванията за тази година са ръстът да е с 5-10 на сто.

Криза

Криза в IT сектора няма, но има свиване на предлагането на работни места, коментира още Петков. През миналата година имаше съкращения в някои компании у нас, като броят на предлаганите работни места се срина с 35-40%. В световен мащаб съкращенията на служители бяха с 10-12%.

Намалението на предлаганите работни места все още продължава, но се очаква възстановяване към края на годината. Това доведе до забавяне на ръста на възнагражденията.

Годината като цяло започна с повече от 11 000 нови предложения за работа спрямо декември, но като цяло на годишна база спрямо същия месец на 2023 г. има спад на офертите с 10 на сто.

Предложенията за хоум офис се топят

Обявите за работа от вкъщи са намалели значително през последната година, заяви Християн Петков. Предложенията за дистанционна работа у нас годишно са в рамките на 3000-4000 броя.

Повече от половината са в IT сектора, като поради свиването на пазара като цяло за нови позиции в този бранш то се отразява и върху хибридния режим. В световен мащаб се наблюдава тенденция големите фирми да връщат работниците си в офиса.

Дори има слухове, че някои компании ще оставят само служителите, които идват на работните си места, тъй като усещането е за по-голяма ангажираност.

В страната най-търсени са бармани, медици и учители

122 са обявените от Бюрото по труда в Стара Загора свободни работни места според последната статистика към 2 февруари. За висшисти те са едва 9 - повечето медицински кадри: зъботехник, асистент на зъболекар, рентгенов лаборант, лекар по образна диагностика, акушерка.

Останалите места са за хора със средно образование - най-много са предложенията за ресторантски служители и лични и социални асистенти: по 20. Санитарите са на второ място - 8, на трето са продавач-консултантите - 5, следват дърводелец, бензинджии, водопроводчик, доставчици, шивачи.

Пет свободни работни места за лекари и 5 за медицински сестри с висше образование обяви Бюрото по труда в Русе.

Търсят се също трима медицински лаборанти и още толкова за работа с рентген, за които също е задължително да са висшисти. Аптеки пък са обявили незаети позиции за магистър-фармацевти. В сферата на здравеопазването са едни от най-търсените специалисти с висше образование в Русе.

Учители и медицински персонал са едни от най-търсените кадри във Варна, като дори се предлагат финансови стимули за привличане на такива от по-отдалечените и малки общини.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук