Биткойнът е малко вероятно да замени долара като глобална резервна валута скоро, според един от най-високо оценените анализатори на чуждестранни валути, пише money.bg.

"Щатският долар е в основата на най-големия, най-дълбокия и най-прозрачния пазар на държавни облигации в света", каза Марк Чандлър, главен пазарен стратег в Bannockburn Global Forex и автор на книгата "Осъзнаване на долара", в скорошен видеочат. "Просто не знам как биткойнът може да замени валутата от тази гледна точка."

Глобалната резервна валута е тази, която улеснява трансграничната търговия, включително инвестиции и международни дългови пазари. Глобалните централни банки държат резервни валути, за да защитят срещу значителни колебания в обменните курсове, както и при провеждането на паричната политика.

Американският долар е основната резервна валута от 1944 г. и инвеститорите са склонни да паркират средства в деноминирани в долари активи или да държат долари по време на стрес в глобалната икономика. Например, индексът на щатския долар, който проследява стойността на валутния курс спрямо кошница от други основни фиатни валути, се повиши от 94.65 до 103.00 в средата на март, тъй като световните акционерни пазари се насочиха към страховете от рецесия, предизвикани от коронавирус.

Някои анализатори обаче предвиждат пазарите да загубят доверие в долара през следващите няколко години. Това е така, защото Федералният резерв е изпомпал трилиони долари ликвидност във финансовата система през последното десетилетие и вероятно ще продължи да печата пари с повишено темпо за известно време.

Балансът на централната банка се е увеличил от 905 милиона на над 7 трилиона през последните девет години, според експерта. Той е нараснал с повече от 4 трилиона долара през последните пет месеца, тъй като Фед пусна програми за спешна ликвидност, за да противодейства на икономическите последици от коронавируса, като същевременно увеличи месечните покупки на активи в процес, известен като количествено облекчаване.

"Американският долар е на ръба да загуби позицията си на световен резерв в световен мащаб, тъй като опасенията за инфлацията в САЩ нарастват", каза Goldman Sachs през юли. Докато инвестиционната банка спекулира, че златото може да замести долара, крипто общността твърди, че биткойнът, с дефлационната си парична политика, е най-добрата алтернатива на долара.

Темпото на разширяване на предлагането на биткойн се намалява с 50% на всеки четири години чрез процес, наречен "разполовяване" за възнаграждение за добива му. В началото всяка награда за блок биткойн струваше 50 биткойна. Към момента възнаграждението за блок е 6.25 биткойна - спад от 12.5 биткойна преди 12 май. Забавяне в ръста на предлагането на биткойн, докато Фед увеличава доларите, е една от причините, поради която мнозина на крипто пазарите отдавна прогнозират колапса на долара и нарастването на основната криптовалута като глобална резервна валута.

Подобни прогнози обаче често пренебрегват, че страните не просто натрупват долари, но и купуват държавни облигации на САЩ. "Централните банки не държат само долари; те държат държавни облигации. Това правят корпорациите и големите институции", каза Чандлър.

Защо държавите купуват държавни облигации на САЩ?

Към юни 2020 г. Япония притежава държавни ценни книжа на САЩ на стойност 1.26 трилиона долара, а Китай притежава 1.07 трилиона долара, според доставчика на данни Statista. Според Федералния резерв и Министерството на финансите на САЩ, други държави държат щатски ценни книжа на САЩ на стойност 7.04 трилиона долара към юни 2020 г.

Китайските и японските покупки на съкровищни облигации не са случай на щедростта на тези нации, каквото е популярното мнение, а икономическа математика. Тези държави имат значителни излишъци по текущата сметка (и дефицити на капиталовата сметка) и инвестират своите излишъци от валутните резерви в американските държавни облигации, като се има предвид, че това е най-предпочитаната сделка в света. Също така инвестирането в Министерството на финансите на САЩ помага на Япония и Китай да предпазят валутите си от поскъпване и запазва излишъците по текущите им сметки.

Към 20 август размерът на световния пазар на държавни, наднационални и агенционни облигации е бил 87.5 трилиона долара, от които в САЩ - 22.4 трилиона долара, а Китай - 19.8 трилиона долара. Докато Китай е на второ място, неговата валута юанът все още не е постигнала пълна конвертируемост на капиталовата сметка и има опасения за прозрачност по отношение на китайските пазари.

Казано по-просто, никой друг пазар на облигации не притежава дълбочината и прозрачността, за да усвои милиарди долари търсене, освен пазара на облигации в САЩ. "Нито един пазар на облигации не може да се доближи до щатските държавни ценни книжа", каза Чандлър.

Междувременно до момента никоя централна банка не е купувала биткойн. Докато институционалното участие се е увеличило тази година, криптовалутата продължава да се държи като инвестиционен актив, а не като сигурно убежище или бъдещ глобален резерв. Биткойнът падна по време на мартенската катастрофа и нарасна силно през последните шест месеца заедно с разпродажбата на американския долар.

Освен това нестабилността на цените е проблем. Биткойн се е движил със средни темпове от 16% изменение на месец тази година, значително по-високо от не-основна валута като мексиканското песо, както отбелязва Чандлър.

Като такава, идеята биткойнът да измести щатския долар като глобален резерв в близко бъдеще изглежда пресилена.

Индексът на американския долар (DXY) падна с 10% до 16-месечно дъно от 101,75 в средата на март до средата на август. Спадът му, заедно с неотдавнашното решение на Федералния резерв да възприеме по-гъвкав подход за контрол на инфлацията, засили страховете от колапс на долара като резервна валута.

Въпреки това доларът е претърпявал по-големи разпродажби в миналото и все още е запазил статуса си на резервна такава. Например индексът, който нарасна рязко от 77 до 89 през седемте месеца след срива на Lehman Brothers през август 2008 г., обърна печалбите и падна обратно до 72.70 до май 2011 г. Това е почти 20% спад за 12 месеца.

По-важното е, че когато доларовият индекс достигна ниско ниво от близо 72.70 пункта през май 2011 г., EUR/USD се търгуваше близо до 1.45 долара, което е с 23% повече от сегашния курс от 1.1750 долара. Междувременно GBP/USD се търгуваше над 1.65 долара - с 28% повече от текущия обменен курс от 1.29. Японската йена, австралийският долар, канадският долар и други основни валути също се търгуваха на значително по-високи нива от наблюдаваните днес, както отбелязва Чандлър.

По същество щатският долар се продаваше агресивно при програмите за количествено облекчаване на Федералния резерв. Въпреки това той остана доминиращата световна резервна валута.

Доларът представлява над 60% от световните валутни резерви в кризисни и възстановителни години от 2009, 2010 и 2011 г., според източник на данни statista.com. Ситуацията не се е променила много тази година въпреки коронавирусната криза. Зелените пари възлизат на 61% от световните валутни резерви през второто тримесечие, според Международния валутен фонд.

По този начин замяната на долара е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Биткойн трябва да измине голямо разстояние, преди да може да застраши хегемонията на долара. За да се случи това, фокусът на крипто общността трябва да се измести от игра за ценово рали към изграждане на инфраструктура, която да ускори приемането на институционално ниво.

Основни централни банки като Фед и Китайската народна банка работят върху цифрови валути. Чандлър заяви, че цифровите валути на централната банка ще проправят пътя за алтернативна платежна система.

Разпродажбата в долари вероятно ще продължи

Доларът отскочи през септември, слагайки край на шестмесечната губеща тенденция, въпреки че Фед прие по-гъвкав подход за контрол на инфлацията в края на август.

Според Чандлър поскъпването на долара има повече общо с техническите фактори. Валутата изглеждаше свръхпродадена спрямо основни валути и възходящото позициониране в EUR/USD беше достигнало нива на крайности през август. В резултат на това поевтиняването на долара се забави.

Фед създаде повече пространство за себе си, за да поддържа лихвените проценти ниски за по-дълъг период от време, като сигнализира за готовност да толерира инфлацията над целта от 2% за известно време. И така, пътят на най-малка съпротива за долара изглежда е надолу, освен ако други централни банки не последват пътя на Фед.

Тъй като доларът изглежда по-слаб, скорошните тенденции на пренасочване към биткойн, злато и активи, деноминирани в зелени пари, скоро може да се възобновят. Ако обаче Чандлър е прав, доларът вероятно ще надделее като глобална резервна валута, която няма да бъде заменена от биткойна.