Очаква се скок на цените. Причината е, че бизнесклиматът се е влошил през октомври спрямо септември. Това показват данните на Националния статистически институт, а в „Тази събота и неделя“ по бТВ председателят на Националното сдружение на малкия и среден бизнес Елеонора Негулова каза, че тепърва навлизаме в тежкия сезон и доста фактори, които водят до увеличение на цените, действат паралелно.

Производителите и търговците на продукти от първа необходимост работят с по-ниски маржове, за да подкрепят потребителите в трудния период, но ценовата секира според нея ще се усети след Нова година. 

„Хората намират начин да пазаруват по празниците, тъй като не искат да се лишават от малкото възможности да се почувстват добре, но промените в семейните бюджети и разходите до края на годината ще ги видим как ще се реализират.

В стратегията си представителите на малкия бизнес трябва да предвидят, че през първите месеци на 2024 г. ще имат много малки обороти“, добави тя. 

Негулова прогнозира увеличаване на цените на хранителни продукти от т.нар. малка кошница, които досега не се вдигаха, тъй като имаше резерви, но и те се изчерпват.

„Всеки, който иска да остане в бизнеса, трябва да намери баланс – да покрие разходите, но едновременно с това да задържи пазарни позиции“, добави тя. 

Проблемът е, че много търговци ще фалират, каза още Негулова.

Проверка на Нова телевизия пък установи, че между 20 и 30% са по-скъпи плодовете и зеленчуците тази година. 

Да си купим готови консерви от магазина или да си приготвим домашни? В разгара на сезона за приготвянето на туршии, компоти и лютеница предвидливо домакините правят последния избор от сергиите на пазара. За Руска Аврейска приготвянето на зимнина в домашни условия е традиция, пише БЛИЦ.

"Шарената туршия - тази, която е с моркови, зеле, карфиол, лютеницата, печени чушки, още да говорим ли? По-скъпо ще е от миналата година, защото повече е внос. Затова и част от домакинствата се отказват да затварят буркани. Може би едно 30% е по-скъпо.

Очакват хората, които ще правят зимнина очакват, че ще поевтинеят, но аз не изчаках. Няма и да правя. Досега съм правила, на тази година няма да правя. Всичко е толкова скъпо, че въобще нямам думи", казва Аврейска. 

На пазара в момента килограм зеле е 1,50 лв. По 2,50 лв са чушките и краставичките тип “корнишони“. Домати се търгува от 1,60 до 4 лева за килограм.

"Тя консервата засега е най-евтина. От нея взимат повече. Тя предимно се прави в буркани. Сега в момента е 1,50, а беше 1 лв, 1,20 лв", обяснява Ивайнка Пейчинова, производител на зеленчуци. 

Иванка Пейчинова твърди, че стоката, която продава е собствено производство. Отглежда зеленчуците в село Куртово Конаре. Тази есен вдигнала цените, но минимално.

"Торовете, отровите, семената също са скъпи. За това за нас, това което го продаваме мислим, че е на нивото", допълни тя. 

Търговците се оплакват, че в момента на пазара има огромен недостиг на българска продукция. Тази година производството било по-малко.

"Карфиол, камби трудно се намират, червена капия. Пък карфиолът се случи така, че септември в жегите имаше карфиол много. Сега, когато започва търсенето прост се пообра. Няма", съобщава Илия Добрев, търговец. 

И от пазара към фабриката за консерви. Тук ни посрещат с твърдението, че родното производство на плодове е намаляло 6 пъти. За това сега фабриките за сладка, мармалади и конфитюри са принудени да внасят суровина от чужбина.

"В България вече над 80% от плодовете се внасят от чужбина. За съжаление, при зеленчуците положението е почти същото, което нас ни прави зависими от външни фактори.

Например плодове се внасят основно от Гърция, от Турция се внасят основно зеленчуци, от Македония също се внасят плодове и зеленчуци, от Сърбия", заяви Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България. 

Скок обаче в цената на консервите няма да има, обещава браншът, въпреки че поскъпването на бурканите е със 100%, а на капачките с 60.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук