"Няма лошо големият бизнес да получи компенсации. Но трябва да регулираме нещата. Няма нужда от промяна в Закона за енергетиката за компенсацията, там има начин за компенсиране на надвзети приходи в енергийните дружества.

Когато "Булгаргаз" внесе за всички предни месеци, тогава ще се установи, че има надвзети приходи, трябва да бъдат възстановени или в бъдещи сметки или в изравнителни".

С тези думи започна участието си в предаването "Беновска пита" председателят на Комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ Валентин Николов.
 
"Хората трябва да четат сайта на регулатора и да преценят дали е правилно или неправилно, потребителят няма как да бъде излъган. Компенсациите ще бъдат изчислявани до 1 април, ще включват и мартенските сметки. След това ще се изчислява по нови договор. Пазарният индекс ще се влияе от условията на месечна база. Всеки месец ще има разлики", сподели той. 
 
"Едрият бизнес има пазар на газ, той може да си направи разчетите и прогнози, да купува с фючърсни сделки и да застрахова цената. За потребителят месечното вдигане и сваляне на цената няма да бъде устойчива. Проблемът е в нейното засичане. Трябва да се обмисли да има средно притеглена цена", коментира депутатът. 
 
"Не се разбираме когато няма срещи и не се слагат аргументи на масата. Аз съм поел ангажимент в либерализацията на пазара, предложих модела, текстовете идната седмица трябва да бъдат качени на сайта, както и да помогнем за промените в разходите на ТЕЦ "Марица Изток-2", обясни той.
 
"В случая с Ковачки когато 6 фирми са във взаимодействие една с друга могат да манипулират пазара, но това не се доказа. Ще дойдат неминуемо сътресения в енергетиката ако не вземем мерки, пазарно обединение между цяла Европа, тогава цените няма да зависят от нашите регионални играчи. Правителството води страната в правилната посока", завърши Николов.