Попълнете търсена ключова дума или фраза

Шефът на лозарската камара: Държавата губи годишно над 200 млн. лева от акциз

https://blitz.bg/ikonomika/sheft-na-lozarskata-kamara-drzhavata-gubi-godishno-nad-200-mln-leva-ot-aktsiz_news223783.html Blitz.bg

Само половината от гроздето се преработва легално, твърди Пламен Моллов

София, България 23 Септ. 2013, 17:07 1221 прочита 0 коментара
В момента в страната са регистрирани 2882 малки дестилерии, а броят им е над 10 000 и не плащат данъци. Част от регистрираните специализирани малки обекти за дестилация са собственост на едни и същи юридически лица и кооперации, които в отделни случаи притежават по 20 и повече обекта за дестилация.
Годишно те правят оборот в пъти повече от големите лицензирани компании, но без да внасят акцизи или да заплащат дължими данъци. Това коментира в интервю за в. &bdquo;24 часа&rdquo; шефът на Националната лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов.<br /> <br /> Очакванията са тазгодишната реколта от грозде да достигне 360 хил. тона. <br /> &rdquo;Докато не се изкорени сивият сектор, високите добиви се обезсмислят, тъй като само половината от тази реколта ще влезе във винпромите, а останалите 50% ще се преработят в нелегалния сектор. Това ще доведе до директни загуби на държавния бюджет от акцизи. За всеки литър алкохол от 40 градуса се заплаща акциз от 4,4 лв. и така загубите възлизат на над 200 млн. лв. годишно, твърди Моллов. - Статистиката сочи, че в лицензираните предприятия през последните 10 години се преработват легално около половината грозде. Другите 50% се преработват в нелегалния сектор, а от тях не повече от 10 процента отиват за домашно производство за собствена консумация.&rdquo;<br /> <br /> <br /> Миналата година винпромите прибраха около 180 000 тона грозде, а останалите отидоха в казаните. И те изтъргуваха около 40 млн. литра ракия - без доказано качество и без акциз.<br /> <br /> &rdquo;По данни на отдел &bdquo;Агростатистика&quot; на МЗХ миналата година са събрани 123 646 тона плодове, а от тях само половината са преработени промишлено. Това означава, че допълнително от казаните излизат около 10 млн. литра нелегална плодова ракия. Освен селските казанджииници има много инсталации по гаражи и мазета, които денонощно изваряват грозде и целегодишно плодове. Сумарно от тях се прави по 45-50 млн. литра ракия всяка година. По данни от Националния статистически институт за 2012 година консумацията на алкохол се е повишила с 8%, но ръстът на събрания акциз от високоалкохолни напитки е 10 пъти по-малък (0,8%). Това означава, че има бум на консумацията на нелегален алкохол, който е силно токсичен и опасен за здравето, и не са редки случаите на отравяния с метилов алкохол, много от които имат и летален завършек&rdquo;, каза още Пламен Моллов./БЛИЦ<br /> <br /> <br />

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам