Нидерландия ни окраде шлосерите и майсторите, съобщава „Телеграф“. Работодатели от чуждата страна масово наемат български кадри, което води до дефицит у нас. Заплатите вървят около 4000 лв., като отделно се предоставят средства за самолетен билет и безплатно настаняване по време на целия престой, сочи проверка в международните агенции за набиране на персонал. Някои шефове отсега са заделили и коледните бонуси.

Надници

Обикновено надниците се плащат на седмица, а работното време се договаря според задълженията. На час взимат майсторите, като най-много се търсят хора за ремонтни дейности като шпакловка, боядисване и други в Нидерландия. Много от тях получават парите си за отработен час, като заплатите вървят около 15,70 евро. Дават се и допълнителни бонуси, ако обектът е добре завършен.

Шлосерите са също сред търсените позиции в Нидерландия, като за април назначават и много работници с такива умения в Германия. Заплатите минават 6000 лв. месечно. Има и много обяви за куриери в Германия, като възнагражденията понякога достигат и до 8000 лв. на месец. В момента се търсят и много чистачи във Великобритания. Възнагражденията също варират между 5000 лв. и 6000 лв. на месец, като става дума основно за почистване на частни домове.

Предимство е, че работодателите осигуряват необходимите препарати, а често и облекло. Сега тръгват и набиранията за берачи на ягоди. В Швеция предлагат до 3000 лв. месечна заплата.

Условия

Много от чуждите работодатели възстановяват сумата по самолетния билет за чуждата страна. Обикновено се осигурява и квартира. Много от шефовете в Германия доплащат извънредните часове работа, както и празничните дни. Дават и надбавки за транспорт. Много от фирмите са предвидили и бонуси за Коледа отсега.

Повечето агенции, които осигуряват работа на българи в чужбина, не взимат допълнителни такси и комисиони. От дружествата помагат и за изготвяне на документите за кандидатстване. Масово трудовите договори се подписват веднага след постъпването на работа.

Изисквания

Основното изискване за кандидатите за работа в чужбина, без значение дали искат да ги наемат като шлосери, майстори, берачи, чистачи или шофьори, е да имат средно образование. За шофьорите се набляга на изискването да нямат нарушения в книжката. Важно условие, ако искате да правите ремонти в Нидерландия, е сутрин да не закъснявате за работа, уточниха от агенция за набиране на кадри.

Владеенето на чужд език също е изискване най-вече за майсторите. Някои работодатели провеждат и интервю на съответния език, за да видят дали кандидатът ще се справи. Идеята е да може да разбере точно какво се изисква от него, когато отиде да работи на терен, обясниха от агенция за набиране на персонал. Други наемат майстори по цели групи, от няколко човека, като изискването е само един от тях да владее чужд език.

За Германия обикновено трябва в екип от трима майстори или шлосери да има поне един, който да говори дори „развален“ немски. Обикновено за Нидерландия се изисква ползването на английски език. Една от малкото длъжности, за които не трябва английски език, е за чистачите във Великобритания. Работодателите, които търсят хора в момента, дават възможност за започване веднага.

Австралия търси дресьори на кучета

Австралия търси да наеме български дресьори на кучета. Там има недостиг на квалифицирани водачи и треньори и затова се принуждават да си ги внасят отвън. Българи също се наемат, стига да имат виза.

Можете да получите виза, за да живеете и работите в Австралия като придружител или дресьор. Можете да подадете документи за работа като помощник на животни по време или дори преди да кандидатствате за виза за живот и работа в Австралия, обявява специализирана агенция. Заплатите обаче не се уточняват. Задължително е владеенето на език.

Удържат от заплатата за наем в Лондон

Масово удържат от заплатата за наем в Лондон, разказаха българи, работещи във Великобритания. Работодателите на Острова почти не предлагат безплатно настаняване на работниците си, както е масова практика в Нидерландия и Германия. Малцината шефове във Великобритания, които дават безплатна квартира, са обикновено собственици на плантации с плодове и зеленчуци и наетият персонал пребивава в специални фургони.

Далеч по-луксозни са условията за работниците в Нидерландия например, където освен че квартирата е осигурена и платена от шефа, има и безплатен интернет.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук