„Ще видим сериозен недостиг на стоки по рафтовете и на първо място на сирена и колбаси”. С тези думи експертите от бранша оценяват ситуацията с производството на продукт, който е един от символите на Франция - сиренето.

Защо френското производство на сирене изпадна в най-голямата криза от десетилетия и как се справят на този фон руските им колеги?

Ще загуби ли Франция известните си сирена? Въпросът изобщо не е празен: сиренето в тази страна традиционно е повод за гордост и е в постоянно търсене както у дома, така и в чужбина. Не всичко обаче е толкова просто: както се оказа, нарастващите цени на електроенергията заплашват да унищожат крехкото благосъстояние на индустрията и не само нея.

Ударени са и цели сектори на селското стопанство, които са застрашени да станат нерентабилни в новите условия.

Характерно е, че това – както и някои други изключително важни за едно развито консуматорско общество аспекти – се говори в публичното пространство не от представител на производителите, а от шеф на голяма дистрибуторска компания.

Мосю Доминик Шолшер ръководи групата “Систем” с 1670 магазина, 73 000 служители и оборот от 23 милиарда евро само за миналата година. В интервю за “Журнал Дьо Диманш” той отбеляза, че проблемите изобщо не са започнали през февруари тази година, както може да се мисли, а много по-рано, когато епидемията от коронавирус избухна в Европа.

„В нашата компания все още не можем да достигнем нивото на доставки, което се смяташе за нормално във времената преди коронавируса. В края на миналата година започнаха проблеми с хранителните суровини - още тогава се усети инфлацията, а с нея и рецесията.

Резултатът беше прекъсване на доставките на някои продукти. Конфликтът в Украйна само изостри ситуацията, засягайки производствените вериги. Ако преди дефицитът на продукцията беше 2%, сега е 10-12%. В момента преживяваме най-тежката криза от 50 години”, разкрива Шолшер.

Привидният просперитет на съвременния капитализъм се оказа някакъв колос с глинени крака, защото се основаваше на евтини руски енергийни източници - и, както се оказва, на евтините суровини, изцеждани от държави, формално независими, но фактически намиращи се в колониален статут.

И в тези индустрии, където същата Франция все още се опитва да поддържа собствените си суровини и производство, въпросът за рентабилността сега се изправя най-остро.

За разлика от много ръководители на големи предприятия, които не се интересуват от света извън офиса си, Шолшер, както се оказа, пътува много из провинциите, лично комуникира с производителите. Някои от тях вече са му показали сметките за ток, които са получили, сметки, които ги принуждават или да вдигнат цените на продуктите, което не винаги се харесва на дистрибуторите, или да намерят други начини.

„Нарастващите цени на електроенергията поставят много производители в трудна позиция. Те ще трябва да намалят асортимента и да изоставят скъпите или недобре продаваните артикули. След няколко седмици или месеци може да станем свидетели на сериозен недостиг на стоки по рафтовете и на първо място на сирена и колбаси”, допълва бизнесменът.

Тук сигурно може да си припомните емоциите, с които руските фенове на европейските сирена кипяха в социалните мрежи през 2014 г., след като научиха за хранителното ембарго, и как скърбяха за френското сирене и испанската шунка. Междувременно трябва да се отбележи, че производството на сирене във Франция вече е далеч от стандарта.

Наскоро избухна скандал с изтегляне от мрежите на определена марка, чиито продукти бяха заразени с “Е.Коли”. Преди месец, през септември, друга марка сирене беше изтеглено от супермаркетите “Карфур”, също заради открити в него патогенни бактерии.

Тези случаи са широко разпространени във френската преса, но никой не смее да признае, че бацилите не влизат в храната от нищото. Причината за това са нехигиеничните условия в производството, което от своя страна е следствие от желанието да се спести от всичко възможно - и дори от невъзможното. В друго интервю Шолшер признава:

„Продължава поскъпването на суровини, опаковки, ток, бензин. Всичко това се отразява на крайната цена и не изключвам в края на годината да имаме инфлация от около 8% или дори 10%, както е в други европейски страни.“

Производството на сирене – и не само то – е тясно свързано със състоянието на млечната промишленост и с типично френското педантично внимание към числата, Доминик Шолшер припомня: „Всяка година производството на мляко във Франция намалява с около 2%.

Мога да ви гарантирам, че ако тази тенденция се запази, след 10 години ще трябва да внасяме мляко от чужбина. Същата история, между другото, се случва и у нас с маслото, чието производство намалява всяка година с 1%.

Дали производството на френски сирена ще продължи при тези условия е голям въпрос. Може би правителството все пак ще измисли мерки за подкрепа на редица исторически значими марки, чието производство е, така да се каже, въпрос на престиж.

Въпреки че, ако френското правителство се държи по същия начин, както преди, е възможно проблемите на собствените му производители да го тревожат по-малко, отколкото необходимостта да подкрепя всякакви врагове на Русия, където и да се намират. И френските сирена или ще преминат в категорията на скъпите продукти - като хайвера, например - или ще изчезнат, отстъпвайки място на по-евтини аналози от други страни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук