Земеделският министър Иван Иванов хвърли бомба тези дни, като обяви, че хлябът ще удари 6 лв., ако държавата не започне да изкупува зърно веднага за резерва. Иванов обяви пред земеделската комисия в парламента, че в момента наличности на зърно почти няма и че запасите ни стигат за 90 дни. Износът не е спирал, а нямаме право да го забраним заради санкции от ЕК, добави той, пише "Телеграф". 

Министърът каза, че фирма „Врана“ ще участва в интервенцията на пазара, след като директорите на предишната „Сортови семена Елит“ напуснаха работа. Засега е ясно, че цените, които предлага държавата на фермерите за зърно, са далеч по-ниски от борсовите.

Друг начин за изход от евентуална криза обаче министърът на земеделието не посочи. 

Проучване на „Телеграф“ установи, че пшеницата се намира основно в търговците. Костадин Костадинов, шеф на Националната асоциация на зърнопроизводителите, потвърди, че вероятно едва 15% от житото е при земеделците, а другото е при търговците.

Според Костадинов, както и според зърнопроизводителя Ангел Вукодинов, е логично да се купува от новата реколта, защото тогава цените ще са по-ниски, а качеството е по-високо. И двамата твърдят, че тогава земеделците заради свежи пари са готови да продават по-евтино.

Сега например те продават заради високите борсови цени на житото при средна цена за март от 583,33 лв./тон, за да си набавят пари за минерални торове, които са скочили няколко пъти.  Припомняме, че поради тази причина започна да зрее огромно напрежение и сред германските фермери, които настояват ФАО да спре санкциите за руските минерални торове заради предстоящи фермерски фалити.  

Справка от Министерство на земеделието показва, че към 18.03.2022 г. общото потребление на пшеница е 4 755 333 т, от които 1 170 200 т за вътрешно потребление, а 3 585 133 т са напуснали страната. Което се равнява на около 1000 тира средно на ден. Запасите от пшеница по оперативна информация се оценяват на 2 595 494 т, почти с 1 млн. тона повече от това, което потребява страната за 1 г. 

Савина Влахова, шеф на Асоциацията на мелничарите, напомни, че са предложили на земеделската комисия в НС да поемат зърното, което е необходимо за 1 г. в силозите си, като при това гарантират качество. Мелничарите искат нисколихвен кредит за закупуване на зърно без посредничество на търговски банки. Според Влахова предложението им не е обсъждано.  

Тон слънчоглед стига 3000 лева

В момента цената на слънчогледа е паднала от 2200 лв. на 1700 лв. за тон,  защото предлагането не е толкова голямо, казват търговци от Добруджа. 
Кроткият пазар обаче е временно явление и зависи от сеитбата в Украйна, когато може да стигне 3000 лв. за тон.
Сега и да искат, земеделците не могат да увеличат площите с черно семе, както в Добруджа, така и в Пазарджишко. Причината е в сеитбообращението, което се залага през есента, когато се сеят житните култури.  

Производител на олио в Пазарджишко коментира, че не очаква драстично поскъпване на продукта, защото в складовете имало достатъчни количества, а другото е спекула.