Поскъпването на горивата от началото на годината продължава по родните бензиностанция.

Само за последния месец обикновеният бензин е поскъпнал с близо 7% и вече трудно се намира на цена под 2 лева за литър, показват данните, събирани от специализирания сайт Fuelo.net.

Големите вериги вече продават А-95 средно по 2.03 - 2.07 лева за литър. Само по-малките играчи държат фронта и предлагат горивото по-евтино. Сред тях са и обектите на депутата бизнесмен Веселин Марешки, където литър масов бензин струва 1.89 лева.

В същото време доста бензиностанции на "Петрол" са вдигнали цената до рекордните 2.15 лв./л.

Положението с дизеловото гориво е същото - поскъпване с почти 7 процента само за месец и цени, вариращи от 1.82 до 2.15 лева за литър.

Новините не са добри и за шофьорите, които карат коли с газови уредби. Средната цена на пропан-бутана се е покачила с над 9 процента от 17 февруари досега до 1.06 лв. за литър (с вариации от 0.88 до 1.17 лева за литър).

Само метанът е в застой - от края на февруари средната цена стои на 1.34 лв/ кг, но различните бензиностанции продават в диапазона от 1.04 до 1.90 лв. за килограм.

Бензинът, дизелът и пропан-бутанът са с тенденция за поскъпване, прогнозират експертите, тъй като цените на горивата в България следват, общо взето, движенията на международните пазари, където котировките на петрола все вървят нагоре.

В предните дни имаше надежди трендът да се пречупи, но данните за неочакван спад на запасите в САЩ предизвикаха ново поскъпване.

Много фактори влияят на цените на петрола и на нефтопродуктите. Инвеститорите например очакват какви указания за посоката на паричната политика ще даде днес след двудневното си заседание Федералният резерв на САЩ.