След като цените на горивата се задържаха в продължение месеци наред на нива под 2 лева у нас, вече ставаме свидетели към нормализиране на пазара. За момента много важно какво решават страните от ОПЕК.


След срещата на 4 март се реши квотите да останат и през следващия месец, Русия да покачи малко своя добив и цените на суровия петрол засега остават на "разумни нива".

Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация, който гостува в предаването на Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Цената на петрола у нас в момента е леко спекулативна. Включването на американските шистови сонди със сигурност ще я свали надолу.

Ако САЩ влеят много количества на пазара, цената ще се падне, което не е в интерес на Саудитска Арабия и Русия. Може би все пак саудитците и руснаците смятат, че пазара ще издържи и икономиката се възстановява", заяви той.

По думите на Бенчев в момента ние сме в период, в който се очаква да се види каква е цената на суровия петрол. 

"Тя варира между 60-65 долара за барел към момента и ако не се случи нещо нещо до края на април ще бъде допуснат по-голям добив от Саудитска Арабия и Русия", заяви той.

По отношение на българския пазар, според Бенчев, трябва да се следва курса на суровия петрол. 

"Дори цените да вървят нагоре, това ще бъде в рамките на жълти стотинки. В последните години пазарът в България е свикнал да следва цената на суровия петрол - за да има сериозен спад или повишаване, трендът по отношение на суровия петрол трябва да е сериозен", заяви Бенчев.

Ще има ли поскъпване на петрола със старта на отпуските?

По думите на Бенчев от години у нас няма сезонно поскъпване на горивата. "Това обикновено се случва, когато има сериозно търсене на готов продукт някъде по света.

Последният път се случи преди около 5 години, когато в Америка беше необходимо голямо количество бензин, много сериозно паднаха цените на суровия петрол и на продуктите.

Точно тогава се случи нещо подобно и в България. Оттогава не сме имали сезонно увеличение на цените на горивата, смята той.

Тенденции в използването на вида гориво у нас

Според Бенчев България е на челно място по консумация на пропан бутан в Европа, което означава, че при бензина има по-малко количество продажби.

Дизелът запазва челно място. Не се забелязва някаква разлика в обемите засега и не се очакват сериозни промени в продажбата на горива в близко бъдеще, според Бенчев. 

Готови ли са българите за електрически превозни средства и имаме ли подходяща инфраструктура за това?

Инфраструктурата за зареждане на електромобили у нас не е много разпространена, смята той.

Това важи особено в по-малките населени места. "В някои от обектите на членовете на петролната и газово асоциация се изграждат зарядни станции за електромобили, но това е процес, който трябва да бъде ориентиран от бизнеса - т.е. да има търсене на пазара и повече електромобили, което изцяло от политиката на държава. 

Песимистично настроен сум по отношение на електромобилите в България, защото цената им е висока, пробегът ограничен и екологичната полза от тях е малка, тъй като при създаването на електромобил количеството на въглеродни емисии се равнява на изминаване на 100 хил. км. на една дизелова кола", казва той.

По думите на Бенчев автомобил със стандарт Евро 6 е много по-екологичен от един електромобил към настоящия момент у нас.

"Изграждането на една зарядна станция също не е лесно. Тя трябва да бъде с подходяща инфраструктура, близо до енергийната мрежа, за да се осигурят необходимите количества енергия за зареждане на тези автомобили", заяви той.

Държавни бензиностанции

Според Бенчев ако една държавна компания отговаря на всички изисквания- конкурентни и законови, които тя поставя към останалите оператори на пазара, тя не следва да предложи много по-конкурентни цени, от това, което се предлага в момента.

"Ако не спазва изискванията, вече става въпрос за нелоялна конкуренция. Считам, че държавата все пак ще спазва тези изисквания, но е съмнително дали ще може да предложи повече на клиентите си по отношение на цената", каза той.

По думите му изграждането на 100 държавни бензиностанции е сериозна инвестиция, особено в момент, в който много сектори имат нужда от държавна помощ. Освен това пазарът е малък, за да поеме още един играч.