Попълнете търсена ключова дума или фраза

Шокираща статистика сочи: България губи по един областен град годишно

https://blitz.bg/ikonomika/shokirashcha-statistika-sochi-blgariya-gubi-po-edin-oblasten-grad-godishno_news620670.html Blitz.bg

Очаква се средната работна заплата в страната да достигне приемливи нива чак през 2022 г. – от 1123 лв. днес до 1664 лв. след 5 години

София, България 16 Авг. 2018, 10:31 1767 прочита 0 коментара
Шокираща прогноза за населението на България изнесе международният статистически портал Statista, цитиран от Флагман. Според уебсайта, чийто проучвания се базират на информация от повече от 22 хил. източника, населението на страната ни намалява със средно по 40 хил. души годишно - колкото един средноголям български град - като Кърджали, Враца, Дупница или Кюстендил.
Причините за тази негативна тенденция са мнобройни.

Сред тях е масовата емиграция към Германия, Испания, Чехия и Франция, които привличат с повече възможности евтина работна ръка от Източна Европа.


Таблица: Statista.com

От друга страна, е ниската раждаемост в България, която с нивата си от средно 1.5, е под средната норма, която би донесла положителен прираст на населението. Индексът трябва да бъде не по-малко от 2.1, за да се запази популацията на страната ни стабилна и това е, ако предположим, че няма имиграция и емиграция.

Стойността от 1.5 за страната ни на практика означава, че на всяка семейна двойка се пада по 1.5 деца – с други думи само едно от 3 семейства в България имат по 2 деца.

Въпреки това има и добри новини според статистиката.

Брутният вътрешен продукт на страната ни, изчислен в милиарди, се очаква да расте стремглаво със средно по 3.6 милиарда годишно.

Брутният вътрешен продукт за глава на населението пък постепенно, до 2022 г., ще достигне до 5-цифрена сума (в долари) – 11 548.42$ годишно, което на практика означава, че средната работна заплата за страната би трябвало да достигне до 962 долара на месец или 1664 лв. спрямо днешния курс на долара.

Такъв ръст, не се отдалечава от сегашните показатели за средна работна заплата в страната, която се очаква до декември да достигне 1123 лв.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам