Правителството е най-големият платец на минимална работна заплата. В реалния сектор няма толкова много минимални работни заплати, колкото се плащат в бюджета. За социалната политика има достатъчно пари, въпросът е как разпределяме това, което произвеждаме и как го харчим. Ще бъдат съкратени капиталовите разходи. 

Това каза за "Офанзива" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. 

"Служебният кабинет може да внесе бюджет, но разбирам защо не го правят. Те трябва да задават посока, каквато е нивото на минималната работна заплата, както и възнагражденията в държавнiя сектор. Освен това са нужни и ресурси. Миналата година, състезавайки се, направиха чутовни глупотевини депутатите, които приеха предния бюджет", коментира той. 

По думите му на териториален принцип пазарът на труда е картелиран при заплащането. "Там се разбират помежду си какви заплати ще се плащат и не допускат никой да мръдне оттам. Когато няма ясна политическа посока и се опитват да угодиш на всички, се получават преизчисления на пенсиите, които са като капан. Идеята политиците да не се упражняват върху бюджета не е толкова лоша, защото това ще доведе до увеличение на дълга", смята Димитър Манолов.

Относно 25-те стотинки отстъпка за горива той споделя, че не е правилно разпределена. "Тя не трябваше да се въвежда. А ако се продължи, да се подобри фокусът, сега е разхвърляна и неясна", подчерта президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук