Аз днес не съм се карал. Напротив - казах само, че ми писна да водим един и същи разговор вече 25 години, а мотивите и доводите винаги да бъдат еднакви. През тези 25 години правителствата угаждаха главно на работодателите.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Заедно с него гост беше и зам.-председателят на БСК Димитър Бранков. Двамата коментираха днешното заседание на НСТС, на което работодателите се обявиха против административното увеличение на минималната работна заплата от 510 на 560 лева. "Наистина не сме карали", потвърди Бранков. "Ние днес изложихме новите си аргументи и не е вярно, че, което и да е правителство, някога ни е угаждало. Напротив. Нашите предложения почти винаги не са били приемани. Млади лекари в общински болници започват работа със заплата 650 лева. Очевидно е, че тези заплати трябва да бъдат увеличени и е нормално да има желание за това, но няма ресурс. Здравеопазването е сбъркано и няма никакви реформи. Правителствата нямат правилна стъпка в здравеопазването", категоричен беше той. 

"Трябва да си припомним колко години не е вдигана минимналната работна заплата. За това казвам, че Квалифицирана работна ръка, която работи за малко пари, има само при диктатурата и затворените граници. Писна ми да слушам оправданията и глупостите за производителността на труда. Всеки един работник, който напусне България, става изпълнителен и производителен буквално за няколко часа в чужбина. Защо трябва да се шият дрехи нощно време? Някой бил подписал такъв договор, но допълнителното заплащане е 0,25 стотинки на час и това е разписано нормативно. Над 400 000 българи полагат нощен труд и този труд ги убива. В България не се произвежда достатъчно добре, защото инвеститорите и работодателите не си вършат добре работата. На мен, ако ми дадете една лопата, днес ще изкопая една дупка, но ако ми дадете един багер, ще изкопая десет дупки", даде пример Димитър Манолов.

"Над 60% от работодателите са декларирали, че мислят да вдигнат заплатите през следващата година. Това сочат данните на доклад на БСК. Има реалности в икономиката в България. Тук не говорим за желания или омраза към работниците. Производителността в България наистина е най-ниска в ЕС. Ние сме на първо място по работна сила, която има завършено само начално образование", защити се Димитър Бранков.