Полският премиер Матеуш Моравецки ще изпрати писмо до председателя на ЕK Урсула фон дер Лайен, с което да я призове за незабавни стъпки за решаване на проблемите на полските фермери, след като ЕС разреши внос на евтино зърно от Украйна, съобщи Euractiv.

Миналата година ЕС създаде "коридори за солидарност", за да улесни износа на зърно от Украйна. Огромни потоци от евтино украинско зърно се насочиха към страните от Централна Европа, което повлия на цените на зърното за местните фермери, особено в Полша, Румъния и Унгария.

"Ще изпратим писмо до Урсула фон дер Лайен, с изискване към Комисията, да намали влиянието на украинското зърно върху съседните страни", каза Моравецки на брифинг за пресата в сряда. 

Бунт! Земеделци, разгневени от вноса от Украйна, затвориха ГКПП Кардам с над 150 машини ВИДЕО

По неговите думи, страната планира да въведе регулации, ограничаващи вноса на украинско зърно:

"Дадох инструкции на вицепремиера  Хенрик Ковалчик да въведе подходящи правила по най-бързия начин, за да се освободим от от зърното внесено в Полша и да ограничим въздействието на украинското зърно върху нашите фермери, каза Моравецки. 

"Сега това зърно дестабилизира нашия пазар", добави той.

Полша е готова да помогне на украинското зърно да стигне до Африка, където е най-необходимо, каза Моравецки и настоя, че Полша никога не се е съгласявала то да навлиза на полския пазар и да дестабилизира местните продажби.

Варшава очаква Комисията да "използва всякакви инструменти и процедури", за да разреши проблема, добави той.

Съобщението на Моравецки идва след като все повече местни фермери масово протестират в страната, твърдейки, че правителството ги е измамило миналата година, като им е казало, че цените на пшеницата ще се повишат.

Фермерите настояват за оставката на вицепремиера и министър на земеделието Хенрик Ковалчик. Те дори нападнаха министъра с яйца на едно от събитията, в които участва еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук