На 4 юли 2023 г. хотел „Котва“ в курортния комплекс „Слънчев бряг“ отбеляза исторически рекорд за последните 20 години, откакто има статистически данни за броя на туристите, отседнали в базата като гости. На тази дата в хотела са регистрирани 1543 души, като празни са останали само две двойни стаи, пише Флагман бг.

Легловата база е от 320 двойни стаи и 150 апартамента. За сравнение през тези две десетилетия най-големият брой регистрирани туристи е достигнал до 1470 в пика на сезона, в началото на август. Хотелът е запълнен от чехи, словаци, украинци, българи и румънци. На паркинга му се виждат румънски и български автомобили.

„Котва“ със своите два корпуса, басейни и паркинги, намиращ се при входа на курортния комплекс при навлизане в Несебър, е собственост на бизнесмена Венелин Ташев, както и гигантът „Парадайс бийч“ над Свети Влас.

Противно на прогнозите, че ни грози опасност от слаб сезон, заради отменени резервации и недостиг на кадри, „Парадайс бийч“ също се пука по шевовете. Запълнен е на 95 %. Той има 238 двойни стаи и 90 апартамента. В „Парадайс бийч“, на залива „Робинзон“ днес има 935 почиващи – поляци, чехи, украинци и румънци.

За мен наистина това са рекорди, оформя се силен сезон, но не е така за целия бранш, където реално има проблеми с отлив от резервации, недостиг на персонал.

От друга страна, аз съм местен човек и ¾ от екипа ми в двата хотела са жители от региона, с които работим заедно от много години, имаме си доверие и всеки от тях си е на мястото.

Наистина в средата на юни отчетохме, че падат резервации, но тъй като от много години работя с туроператори, които знаят, че съм коректен, това бързо бе преодоляно.

Освен това – през годините не проявих алчност и оставих достатъчно много пространство и площи за водни атракции, релакс и преди всичко за възможността да се паркират автомобили. Не така стои въпросът обаче с хотела ми, който се намира в центъра на Несебър - „Мариета“, който е затворен това лято“, каза Ташев.

Той е сред най-влиятелните фигури на туристическия бизнес по морето у нас, дългогодишен общински съветник. Венелин Ташев е декларирал цялата си леглова база пред данъчната служба и е най-големият данъкоплатец в община Несебър.

Хотелиерът смята, че Общината допуска грешки при организацията на Синята зона, общинските „паяци“ работят като „хиени“, но най-вече липсата на стратегия да се осигурят достатъчно паркоместа за туристи, искащи да почиват в самия град.

Нито един туроператор не проявявал интерес да доведе туристи в града и там сезонът се свива по тази причина на 25-30 дни.

„Мариета“ ще остане затворен, тъй като няма възможност да се осигурят паркоместа за желаещите – предимно румънци и българи, както и малко чехи.

Какви са още проблемите на брашна като цяло, ще има ли промени в местната власт след октомври 2023 г. и защо Венелин Ташев не иска да се усмихне, въпреки историческия успех през този юли, очаквайте след малко

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук