Цонко Цонев е роден е на 3 юни 1967 г. Завършва средно образование в МГ „Иван Вазов“ в Добрич. Висшето си образование получава в Юридическия факултет на Софийски университет „Климент Охридски“, пише Марица бг.

През 1994-1995 г. е юрист на Община Каварна на граждански договор, а от 1995 до 1999 г. е общински съветник в Каварна. Бил е адвокат в адвокатска колегия в Добрич, специалист по граждански дела. Неизменен кмет на Каварна от 2003 до 2015 година.

Избран за Мъж на България за 2005 г. Известен е като фен на рок музиката и по негова идея се провежда фестивалът „Каварна рок фест“. Това му носи прякора Кметъла. От 2015 г. до 2019 г. е независим общински съветник, издигнат от инициативен комитет.

- Г-н Цонев, известен сте като почитател и организатор на „Джулай Морнинг“ по Северното Черноморие от години, какво да очакваме от Вас сега?

- Този път помагам на Община Шабла и Джулаята ще бъде два дни на големия плаж, тъй като 1 юли се случи събота. Ще има две яки вечери с много музика, бира, риба.

Точно преди изгрева ще забият „Конкурент“, иначе ще свирят групи от Варна, от самата Шабла, от Каварна. „Еридан“ пък ще представят новия си албум също на плажа.

Миналата година имаше и пловдивска банда - Deathmag, много симпатични млади момичета и момчета, които репетират в Коматево. Заради тях дойдоха много пловдивски рокери, дано са в Шабла отново.

Цонко Цонев-Кметъла: Стана ли отново кмет, връщам рок феста в Каварна СНИМКИ

С великия Рони Джеймс Дио

 

- Разкошен плаж има Шабла с къмпинг и много пространство?

- Плажът е разкошен, а местата отдавна заети. Но нека хората заповядат, включително и пловдивчани. Ще има обособени зони и за моторите на рокерите, и за палатки на пясъка, и за кемпери.

- Има ли интерес от чужбина?

- Да, идват поляци от тяхната побратимена община. Ще видят какво е това Джулая в България. По принцип в Шабла ходят и много румънци, вече си ги смятаме за местни.

- Не Ви е ли е мъчно, че не може да организирате Джулая на оригиналното място - Камен бряг?

- Миналата година го поисках от Общинския съвет в Каварна. Отказаха, щели те да си го правят. Като имате предвид, че през 2020 и 2021 година с мой приятел от Русе направихме Джулая в Камен бряг, когато всички други не смееха да мръднат заради пандемията. Явно не съм достоен за Община Каварна! Нищо че създадох традицията и с Джон Лоутън, светла му памет, и с Кен Хенсли - човека, написал песента.

Светла му памет и на него. Вече 20 години го правя. Не съм нахален, като не ме искат в Каварна. шабленският кмет е свестен, покани ме и така вече втора година организираме събитието.

Джулая тръгва от варненски хипари, които посрещат слънцето на 1 юли с касетофони. Но истинският бум започна от 2004 година на Камен бряг. Оттогава посрещат слънцето в цяла България - прави се по цялото море, планини, езера, реки, къде ли не. Традицията разцъфтя, което е положително.

Цонко Цонев-Кметъла: Стана ли отново кмет, връщам рок феста в Каварна СНИМКИ

Пред микрофоните с Джон Лоутън и Валери Симеонов

 

- Вече има ли поток от туристи по морето?

- По нашето море още няма туристи, слабо е. Дано Джулая даде енергия. Но по традиция на север потокът тръгва доста след 1 юли. Затова и правех фестовете в Каварна към края на юни - да отпуши сезона. Сега покрай глобалното затопляне може и при нас да се удължи лятото. За съжаление, по чисто екологични причини.

- Плашат ли се туристите от възможни замърсявания или доплували мини покрай войната в Украйна?

- По-скоро има негативна кампания. Но ние преживяхме и кораба „Вера Су“, вече сме гърмени зайци.

- Аз обичам севера на Черно море, но друго е Цонко Цонев да каже защо е хубаво да го посетим.

- Диво е, все още го няма това застрояване. Добруджанци са много дружелюбни хора. И има страхотно красиви места като нос Калиакра, Болата, Яйлата, Дуранкулашкото езеро, Крапец, Езерец, Шабленския фар. Има какво да се види освен морето.

Цонко Цонев-Кметъла: Стана ли отново кмет, връщам рок феста в Каварна СНИМКИ

Другарски поздрав с Влади Въргала

 

- Какво трябва да опитаме, ако отидем по Вашия край?

- Миди и рибена супа. Има куп заведения, които ги правят страхотно. Лично аз най ги обичам в един ресторант в местността Инкатлъка.

- Къде обичате да плажувате?

- Много не ходя, но обичам Малкото море над Тюленово. Имаше един плаж в Каварна, казваха му Бабешкия, но го унищожиха. На Крапец е невероятен плажът, огромен, но август месец е препълнен с румънци. Болата също беше красив, но не е поддържан. Пътят е лош, една буна е пробита и всеки момент може да се срине и да стане езеро.

Цонко Цонев-Кметъла: Стана ли отново кмет, връщам рок феста в Каварна СНИМКИ

С легендарния голфър Гари Плейър

 

- Е, това е престъпление, че съм бил на Болата, имаше кантина, беше красиво?

- Всеки си прехвърля топката, че не е негова работа. За мен трябва да стане собственост на Община Каварна, да се оправят и пътят, и буната.  

- Ще се кандидатирате отново за кмет на Каварна след 8 години, какво Ви мотивира?

- Лошото управление. Всичко се съсипва, бутат се заведения. Това съсипва туристическия бизнес. Другото е да върна славата на рок столица, заради което хората идваха в Каварна.

- Тоест, ако през октомври станете кмет, юни 2024 г. ще има „Каварна рок фест“?

- За начало може да е концерт, а не фест. И първият ще е още на Нова година. Ще върна и тази традиция. Ще поканим хубави български групи. От 4 години и това замря. Голям срам е и миденият фест, който започнах през 2004 г. Сега се продават кюфтета и кебапчета! Само това е причина да се върна като кмет. Може ли да обърнем миден фест на скара-бира?!

- Кои са най-паметните сред тези десетки паметни концерти?

- Ооо, много са. Започвам с този на „Менуър“ от 2007 година, когато изпълниха българския химн в метъл вариант. Никой не го очакваше! Също концертът на Рони Джеймс Дио за Нова година, когато пееше “Long live rock and roll, long live Bulgaria“.

Били Айдъл също направи разбиващ първи и единствен концерт в България. Първият на „Пърпъл“ в Каварна през 2005 година, когато блокира пътя Варна-Каварна. „Уайтснейк“, „Мотърхед“... да не ги изброявам, магически моменти. Каварна запали много други градове.

Цонко Цонев-Кметъла: Стана ли отново кмет, връщам рок феста в Каварна СНИМКИ

Цонко с Вили Вуцов

 

- Кои са били най-странните изисквания на звездите?

- Гилън (б.а. - вокалистът на „Пърпъл“) поиска прясно издоено мляко от крава, за да пие точно преди концерта. Пратихме хора в Българево, там са гагаузи и гледат крави. Издоиха една и донесоха млякото на Гилън. Няма да го забравя. Алис Купър пък искаше да играе голф, той си ходи със стиковете. Водихме го по нашите игрища.

Робърт Плант от „Цепелин“,  който дойде през 2007 година, директно поиска да го подгряват „Мистерията на българските гласове“. Той не говореше и не контактуваше с абсолютно никого! Показа се само когато на сцената излязоха „Мистерията“. Излезе и ги слуша. Не беше лесна задача да ги доведем, защото „Мистерията“ бяха на турне. Но благодарение на Елена Божкова, майка на Кирил, тогава китарист на БТР, направихме контакта.

- Интересно, че с никого не е говорил този титан Плант, а къде спа, какво прави?

- Сами си бяха намерили хотел във Варна. Любопитно е, че там влезли в механа. Нормално, хората го познали и започнали да му ръкопляскат. Той веднага станал и напуснал заведението. Много странен човек, но пък концертът му беше супер. Особено предвид необичайната подгряваща група.

- Кой от тези звезди остана влюбен в България?

- Джон Лоутън, дори си купи апартамент в Каварна. Двамата със съпругата му идваха постоянно. Джон свиреше с наши групи, направи филм за общините тук. Сърцето му беше в България. Даже миналата година съпругата и дъщерята дойдоха у нас и по негово желание разпръсна праха му на Камен бряг, където пееше „Джулая морнинг“.

- Без да цитираме суми, какво печели една малка община като Каварна от концерти на групи, които хич не са евтини?

- Градът се пълни за 3 дни при концерт. Няма места по хотели, по заведения. Магазините правят рекордни обороти. Милиони левове влизат в местния бизнес. При фестивалите нямам думи - там ефектът е като при земетресение.

Рокаджиите идват 2-3 дни по-рано, отиват си 2-3 по-късно. И ефектът е дългосрочен. Харесва им, пристигат отново на почивка. Между другото, като напусках кметския пост, взех статистика от НСИ. За трите ми мандата в община Каварна бяха инвестирани 4,15 милиарда лева! Разбира се, не си приписвам всички заслуги, имаше огромни инвестиции в „перките“ за стотици милиони, например.

Също така в имоти, в голф клубовете. Само единият от тях струваше 150 милиона лева. Но определено концертите донесоха много на Каварна.

- Поддържате ли връзка с приятелите от онези славни фестивали?

- Разбира се, с БТР оставаме първи приятели, с Влади Въргала, с Андрей Слабаков, с Любо Нейков, Кофе Бабоне, Христо Мутафчиев. Старата група си остава, дори се увеличава.

- Последно, три неща, които свързвате с Пловдив?

- Немската бирария в „Тракия“, на чието откриване бях, тепетата и рокаджиите, които познавам.

 

Цонко Цонев-Кметъла: Стана ли отново кмет, връщам рок феста в Каварна СНИМКИ

Кметъла с приятелите от БТР

Баща му го запалва по рока, пазарува плочи от Будапеща

Бащата Здравко е учител по физкултура, но и музикант. Нормално той запалва Цонко по рока. И до ден днешен Цонев-старши свири.

„От 6-7-годишен слушам покрай него „Пърпъл“, „Стоунс“, „AC/DC”, разказва Кметъла. “Тогава живеехме в Братислава, тъй като майка преподаваше в тамошното българско училище. И отскачахме редовно до Будапеща за плочи.

Оттам взехме за първи път „Цепелин“ и чух “Stairway to heaven”. Въртяха се у нас също Елвис, „Бийтълс“. Изкарахме така три години в Братислава“, разказва Цонко.

„Родителите ми са кореняци каварненци, но аз едва след студентските години в София реално се установих в града. След Братислава имах и ученически години в Математическата гимназия в Добрич. После записах право в СУ, трудно се влизаше. Имаше 150 места за цяла България, едва след 1991 година се откриха куп факултети“, спомня си юристът.

„Върнах се като адвокат в Каварна, после станах кмет и така започна всичко“, разкрива още събеседникът ни. „Пътувам много. Тук е спокоен град, няма простотии, ако не броим сегашното управление“.

Цонко Цонев-Кметъла: Стана ли отново кмет, връщам рок феста в Каварна СНИМКИ

На Камен бряг с румънци

Стачкува срещу Луканов, брои правителството за по-малкото зло

Като студент Цонко Цонев преживява бурните първи дни на демокрацията. Той е деен участник в стачките срещу Андрей Луканов и блокадата на Софийския университет. „Тази енергия постепенно изчезна.

Хората се почувстваха използвани. Когато те излъжат 10 пъти, на 11-ия губиш доверието. Но поне се пробваме да променим нещо“, разсъждава той. „После всичко се промени и комерсиализира. Уви, България не успя да използва енергията на протестите като Чехия, Словакия, Полша. Сега и Румъния ни дръпна, а ние направо сме дръпнали ръчната, всичко се опорочи“.

Легендарният кмет смята, че България избира от години между злото и по-малкото зло. „По-хубаво е да има правителството, за да влезем в Шенген и еврозона. По-малкото зло е от това да няма кабинет. Тук читавите хора не ги допускат до управлението. Как пък един път не избирахме между доброто и още по-доброто", ядосва се Цонко.

Питаме го на кое любимо парче прилича България.

Кметъла не бави отговора – „По-лесно е да кажа на кое парче НЕ прилича нашата държава – на „Вятърът на промяната“. Тук промяна никога не е имало, а винаги е било подмяна. Но поне аз не знам парче „Подмяната“, шегува се рокаджията.

Хората не искат само плаж, а култура и история

 Цонко Цонев-Кметъла: Стана ли отново кмет, връщам рок феста в Каварна СНИМКИ

Цонко Цонев с режисьора Емир Кустурица

- Какви са наблюденията Ви, върви ли напред туризмът ни по морето извън Каварна?

- Тук ще е най-слабият сезон от години заради управленска некадърност. Само преди 2 седмици бутнаха „Старият мост“, най-хубавото заведение. Имаше съдебни разправи, оказа се незаконно бутане.

Отказват се категоризации, регистрации, което също е вид натиск срещу бизнеса. На други места общините не създават проблеми, а помагат. Иначе акъл не давам, но трябва морският туризъм да инвестира в култура, история, фестивали.

Плюс презентация и реклама, която не е добра в Европа. Наливаха се преди доста пари без ефект. Когато един турист дойде на морето, освен на плаж той трябва да има избор между музей, културно събитие, концерт. Говорим най-вече за старите градове по морето, които са извор на история“, разсъждава Кметъла.

“И разбира се, нужно е да покачим нивото на услугата, защото навсякъде се оплакват от липса на квалифицирани кадри. Не се обучават хора, вкарват се чужденци. Продуктът не е качествен определено.

- Ще ви  контрират, че се дават ниски заплати?

- Това не е вярно, защото вече се дават хубави заплати. Нека погледнем гърците как го правят.