Предимствата за България от влизане в еврозоната са огромни. Ще се получи по-добра доходност, лихвени проценти и облигации. Доходите на хората и развитието на страната ще се подобрят с ускорен темп.

Това каза служебният финансов министър Росица Велкова на влизане в конференция за еврото и еврозоната.

"За еврозоната има строги числови критерии, които ако се изпълнят, няма основания да не ни приемат. Ще участваме във вземането на решения в еврогрупата. Когато сме във валутен борд монетарната политика, която провежда ЕЦБ се отразява право при нас. Нагласите сред бизнеса са много позитивни, сред обществеността не са изцяло негативни", обясни тя. 

Повишаването на минималната работна заплата до 850 лева ще повиши дефицита в хазната около един милиард лева, заяви министърът на финансите Росица Велкова. 

Тя участва в конференция, посветена на предимствата от приемането на еврото. 

Според Велкова присъединяването към еврозоната ще разшири възможностите за повишаване на доходите у нас и ще подобри инвестиционната среда у нас.

„Ние ще участваме във вземането на решенията в еврогрупата. Ние в момента нямаме право да участваме! Всъщност, когато ние сме във валутен борд, монетарната политика, която провежда Европейската централна банка, тя се отразява пряко при нас“.

Извънредно: Активисти на "Възраждане" нахлуха в столичен мол, искат... ВИДЕО

Помолена за коментар на протеста на "Възраждане" пред сградата, в която се провежда конференцията, Велкова припомни за решението на Народното събрание с конституционно мнозинство България да продължи пътя си към въвеждането на единната европейска валута.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук