Шефовете на хранителен магазин в бургаския квартал "Славейков" удариха тавана на нахалството.

От няколко дни сред персонала вече се е разнесла новината, че заплатите на служителите ще бъдат орязани, за да се съберат средства, с които да се покрият бракуваните стоки. За това алармира Флагман.бг Светлана Симеонова, която работи като охрана в обект на веригата в блок 164 на бургаския жк. „Славейков“.

По думите й, всички служители ще трябва да заделят по 50 лв. от месечните си заплати, за да покрият загубите на магазина от стоки, които са с изтекъл срок на годност или са се вкиснали, преди да бъдат продадени.

„Работя в магазина от септември 2022 г. Брутната ми заплата е 900 лв., а чисто вземам около 700 лв. Едва свързвам двата края с това смешно възнаграждение. Защо таксуват нас за бракуваната стока? Аз не съм съгласна с това. Този месец трябваше да получим заплата на 18-о число, още не са ни платили. Дори вчера поисках от моя колежка пари, защото нямам какво да ям.

Работодателите издевателстват над нас. Това вече е свръхнаглост“, жалва се Светлана.

Тя апелира Инспекцията по труда да се намеси и да защити правата на служителите във веригите на магазин „Болеро“.

Управителят на магазин "Болеро" в ж. к. "Славейков" Силвия Иванова обаче отрече да е въведена подобна процедура по събиране на средства за покриване на бракуваните стоки в магазина.  

"Какво събиране? Аз нямам нищо общо нито със заплати, нито с раздаване на заплати, с нищо. Такава практика в магазина няма", каза Силвия Иванова. 

Телефонът на Пенка Керемедчиева, която стопанисва едноименната верига хипермаркети в Бургас, е изключен. 

Ден след като случаят става публично достояние, Светлана Симеонова казва, че била заставена да подпише своята заповед за освобождаване по взаимно съгласие.

„В 14 часа трябваше да започне смяната ми, но още на входа на магазина шефът на охраната ме чакаше с два варианта – да бъда преместена в клон на „Болеро“ в друг град, което е ясно, че е абсолютно невъзможно, или да подпиша заповедта по чл. 325 от Кодекса на труда. Избрах второто и си тръгнах с гордо вдигната глава“, твърди Светлана, която в момента няма пари дори за хляб, защото от магазина бавят заплатата й със седмица.

Светлана Симеонова е наясно, че късно е осъзнала, че е притисната да напусне по собствено желание работата, която й е нужда, чрез кьорфишек.

„Юрист ми каза, че в момента мога да оспорвам това по съдебен ред, като обаче докажа, че взаимното съгласие всъщност е било по принуда, но си призна, че е малко вероятно да успея. Затова се надявам поне проверката на Инспекцията по труда да даде положителен резултат. Вчера управителката Силвия Иванова събра персонала, за да им обясни лично за удръжките“, каза Симеонова.  

Инспекцията по труда в Бургас вече се е самосезирала по случая.  

„Наш екип извършва проверка след Вашата статия, за която ще Ви предоставим информация“, каза от своя страна Павлин Васков, директор на Инспекцията по труда в Бургас.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук