Столичната общинска фирма "Трамкар" (бившия трамваен завод) ще пристъпи към продажбата на терена от 50 декара на бул. "Цар Борис III", върху който се намира нейната ремонтна база. Днес финансовата комисия в градския парламент даде зелена светлина на сделката. С подкрепата на ГЕРБ тя трябва да бъде приета и на сесията на Столичния общински съвет (СОС) в петък.
Теренът се разглежда като най-апетитния общински имот, който се вади на тезгяха за продажба през последните няколко години. "Трамкар" ще бъде заличена като се влее в "Столичен електротранспорт". Ремонтните съоръжения ще бъдат преместени в базата на фирмата приемник.

Към парцела има огромни интереси от четири години, през които "Трамкар" неизменно присъства в списъка за приватизация на СОС. Процедурата по продажба на дружеството бе прекратена през миналата година след избухването на скандала около неговото източване. Тогава шефът на фирмата Христоско Вретенаров отиде при кмета Бойко Борисов и си призна, че е взимал незаконно пари от служебната каса. След това той потвърди това и пред прокуратурата.

За значимостта на парцела говори и факта, че 3 от 5-те фирми, които тогава поискаха да купят "Трамкар", развиваха бизнес изцяло в областта на недвижимите имоти. След провала на процедурата шефът на транспортната комисия Радослав Тошев (преди съветник от "Гергьовден", сега от ГЕРБ) предложи парцелът да се продаде, а дружеството да бъде изнесено оттам.

Парите от продажбата на "Трамкар" трябва да се използват за закупуването на нови трамваи и тролеи. За същата цел в петък СОС ще даде зелена светлина на "Столичен електротранспорт" да изтегли до 15 млн. евро кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). /Медиапул.бг