Еврото остават под силен натиск от продажби в началото на търговията във вторник, а европейските акции се обезценяват за втора поредна сесия, тъй като инвеститорите подновиха своите позабравени страхове за евентуален разпад на еврозоната, визирайки политическата криза в Италия, съобщават световните медии.
 

Очертаващите се предсрочни избори на Апенините засилват притесненията, че провалилите се в опитите за формиране на управляваща коалиция – популисткото движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига", могат да спечелят още по-голям вот на избирателите, което да бъде изтълкувано като референдум за бъдещото членство на Италия в еврозоната и еврото.
 
Това води до продължаващи агресивни разпродажби на италиански държавни облигации и ръст на тяхната доходност към многогодишни върхове. В началото на европейската търговия във вторник доходността на 10-годишните облигации скочи с нови 24 базисни пункта към 2,93% – най-високо ниво от средата на 2014 година насам, докато доходността на двугодишните книжа – с цели 80 пункта към 1,937% (най-високо ниво от края на 2013 година).
 
Лихвеният спред между 10-годишните италиански и германски облигации пък се разширява до 264 базисни пункта (цели 2,64%) – най-широк лихвен спред от 2013 година насам.
 
Напрежението на италианския дългов пазар продължава да се отразява доста негативно на еврото с оглед на факта, че третата по сила икономика в еврозоната има огромен държавен дълг в размер на 2,3 трлн. евро (след този на Гърция).
 
Допълнително негативно влияние върху еврото оказва и очертаващата се политическа криза в Испания с оглед на предстоящия в петък в парламента на страната вот на недоверие на премиера Мариано Рахой. Лихвеният спред между 10-годишните испански и германски облигации се разширява към 7-месечен връх от 122 базисни пункта.
 
Еврото продължава да губи позиции и спрямо японската йена и швейцарския франк с оглед на техния статут на "валути - убежище" при наличието на политически кризи и напрежения на световните капиталови пазари. Еврото се понижава към тримесечно дъно от 1,1490 франка и вече се търгува недалеч от неговото дъно от 8 февруари около 1,1445 нивото. В същото време единната европейска валута се обезценява с над 1% към поредно 11-месечно дъно около 125,73 йени – най-ниско ниво от края на юни 2017 година.
 
Европейските фондови пазари също търпят сериозни загуби от засилващата се политическа несигурност и нестабилност в третата и четвъртата по сила икономика на еврозоната.
 
Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 стартира търговията във вторник с понижение от 1,25% главно в резултат на здрав спад на италианския фондов индекс FTSE MIB с цели 2,6% към близо 10-месечно дъно и на испанския индекс Ibex-35 – с 2,25%.
 
Германският фондов индекс DAX 30 се понижава с 1,46%, френският CAC40 – с 1,54%, а британският FTSE100 стартира лондонската работна седмица със спад от 0,91% след вчерашния почивен ден за т.нар. банкова ваканция.