Азиатските борсови индекси днес скачат вследствие на признаците за намаляване на напрежението между САЩ и Китай и очакванията, че Китай ще засили усилията си в подкрепа на икономиката на страната.

След скромно начало на днешната сесия, азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нараства с над 1%, запазвайки ръста си отпреди това, след като британският премиер Тереза Мей оцеля при вода на недоверие.

Ръстът в региона бе концентриран в китайските акции, като индексът на китайските сини чипове бележи повишение от 1.9%, а хонконгският Hang Seng нараства с 1.4%.

Японският Nikkei отчита ръст от 1%, докато австралийският основен индекс добави 0.4%. Щатските индексни фючърси нарастват с 0.5%.

След поредицата от новини тази седмица, сочещи към намаляване на напреждението между САЩ и Китай, песимизмът на пазарите относно евентуална търговска сделка между двете супер сили намалява.

Вчера Ройтерс информира, че китайски държавни компании са купили над 1.5 млн. тона соя, като това е първата по-сериозна покупка от повече от шест месеца насам.

На валутните пазари британският паунд изтри част от спечеленото по-рано, след като Тереза Мей оцеля при вота на недоверие в нейната партия. Паундът губи 0.04%, до 1.2624 долара.

Анализатори обаче очаква ръстът при паунда да бъде минимален, тъй като Мей изглежда не е никак близо до прокарването на сделката си за брекзит през парламента, което засилва риска от хаотично излизане на Великобритания от ЕС през март.

Еврото поскъпва с минималните 0.04%, до 1.1375 долара, след като правителството на Италия предложи да намали таргета за бюджетния си дефицит през следващата година до 2.04% от БВП, под предишното ниво от 2.4%, което от Европейската комисия отхвърлиха като прекалено високо.

На срещата си днес Европейската централна банка (ЕЦБ) почти сигурно ще сложи формално край на програмата си за изкупуване на облигации, но се очаква да изложи мрачни перспективи по отношение на икономическия растеж, което засилва вероятността следващата й стъпка по премахването на стимулите да бъде забавена.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, остана почти без промяна на ниво от 97.070. Доларът поскъпна с 0.15% спрямо йената, до 113.45.

Лихвите по щатските държавни облигации продължават да нарастват с подобряването на рисковите нагласи. Лихвата по 10-годишните книжа бе на ниво от 2.9132%, след като вчера затвори на 2.906%.

Лихвата по двегодишните облигации се повиши от 2.77% на 2.7723%.

Щатският лек суров петрол поскъпна с 0.6%, до 51.46 долара за барел, с отслабването на напрежението в сферата на търговията, докато фючърсите на петрола от сорта брент добавиха 0.7% към цената си, до 60.56 долара за барел.

Спот цената на златото се понижи с 0.06%, до 1 244.71 долара за тройунция.