До 25 дни металургичния комбинат “Кремиковци” може да бъде спрян тотално, ако до два-три дни не се появи оператор или кандидат да придобие предприятието да се спаси технологичната му схема. За това предупреди оперативният изпълнителен директор на “Кремиковци” Пламен Стоянов.
До края на тази, или в началото на следващата седмица, ще е ясно какво ще е бъдещето на комбината, допълни Стоянов.
Металургичният комбинат „Кремиковци” се оказа в бедствено положение след като на 27 октомври не пристигнаха необходими за производството суровини. Синдикалните лидери обясниха, че украинската компания „Ворска стийл” на милиардерa Константин Жеваго не е доставила необходимите ресурси и призоваха да се спре износът на готова продукция от комбината, работещ по договор за ишлеме с „Ворскла”.
Според синдикалните лидери има интерес от различни компании към „Кремиковци” като сред „заинтригуваните” се спряга и името на друг украински милиаредр Ринат Ахметов. Ръководството на комбината предприе спиране на доменните пещи.
На протест пред Mинистерството на икономиката и енергетиката работници и синдикати поискаха от държавата средствата за обезпечаване на производството.
Според директора на „Ворскла Стийл” в България Виктор Демянюк, компанията на Жеваго все още има интерес за покупката на „Кремиковци”. Междувременно оперативното ръководство на комбината търси средства за заплати на работниците и осигуряване работата на комбината. /БЛИЦ