Работниците от ВМЗ-Сопот прекратяват ефективния си протест след като бе подписано споразумение по техните искания с ръководството на предприятието, предаде кореспондентът на БЛИЦ.
В преговорите участваха представители на стачния комитет от КТ „Подкрепа“, изпълняващият длъжността директор Христо Иванов и членовете на борда на директорите, както и пълномощникът на министерството на икономиката и енергетиката Атанас Съйков. Страните са се договорили да се забрани износа на машини от оръжейницата до избор на нов изпълнителен директор и борд на предприятието. Освен това работниците ще бъдат запознати с производствената програма за следващите 6 месеца. До две седмици трябва да бъде изготвен и представен пред синдикатите цялостен икономически анализ за финансовото състояние на дружеството. В споразумението е записано, че ако бъдат констатирани нарушения, те ще бъдат предадени на съответните органи. Въз основа на този анализ предстоят и преговори по Колективния трудов договор, за да бъде изчистен дисбаланса в заплатите за една и съща категория персонал. С възнагражденията си през декември работниците ще получат договорените от 1 юли 22 лева увеличение на минималната за предприятието заплата, ще им бъдат изплатени и дължимите средства за транспортни разходи, е записано още в постигнатото споразумение.
В еднодневния протест днес, в който не се включиха представители на КНСБ, участваха над 1000 души от цеховете в Сопот и площадката край село Иганово. Сутринта на единия от порталите се стигна до сблъсък между протестиращите и работници, нежелаещи да се включат в стачката. След намесата на органите на реда ситуацията бе нормализирана. През целия ден в района на заводите имаше засилено полицейско присъствие.
Димана Тодорова, БЛИЦ