От ИТН смятаме, че страната трябва да влезе в Еврозоната, когато страната е готова и финансовата политика е стабилна.

Това заяви от трибуната на Народното събрание Тошко Йорданов от ИТН.

"Преди време от тази трибуна Асен Василев реши да обвинява ИТН в типичния за него стил, характерен за породата мъже, които представлява, с леки въртеливи движения в кръста около истината, изговори един куп лъжи. Как като сме били в общо управление от ИТН сме саботирали плана за приемане на еврото", каза сценаристът.

"Тогава обаче ИТН възразиха, че планът трябва да се приеме след като се направи оценка на въздействието, да излезе анализ на МФ и на БНБ. Тогава такива нямаше нито анализ на МФ, което бе управлявано от онзи същият, танцуващият под кръста, нямаше и анализ на БНБ", заяви депутатът.

Йорданов припомни реплики на тогавашния шеф на Бюджетната комисия в парламента – Любомир Каримански, който е казал, че трябва да се изчака именно анализ за отражението на приемането на еврото на хората и тогава да се мисли план.

„Въртящият си кръста Асен Василев около истината или около каквото там го влече отново излъга. Сега да стигнем до „защо не сме в еврозоната“. Оставяме настрана политическите приказки. Причината беше посочена ясно преди няколко седмици и това е високата инфлация.

„Кой е виновен за нея? Ще цитирам МВФ преди дни: „Бюджет 2024 – това, кеото виждаме, че той е експанзивен и, ако бъде изпълнен във вида, който е сега, ще доведе до повишение на търсенето и повишен инфлационен риск. МВФ препоръчва страната да тръгне към неутрална фискална политика“, цитира Йорданов.

"Т.е. проблемът ни е от малоумно некадърните бюджети на въртящия си под кръста частта на тялото – Асен Василев. Това е причината. Това, че ние смятаме, че страната трябва да влезе, когато е готова. Ние не мърдаме от това мнение", добави политикът.

"Страната не е готова заради некадърната политика на бакалавъра Асен Василев. Всеки, който има висше образование знае, че бакалавър е три години и това отговаря на полувисше по времето на социализма. Финансовото недоразумение Асен Василев е причината да не отговаряме на изискванията за еврозоната. Надявам се някой от ПП-ДБ да му предаде какво съм казал“, каза Йорданов.

Той добави, че Асен Василев е розовата мека патерица на ГЕРБ и ДПС. „Там нормален разговор няма. Върти си частта под кръста, но само около истината. При меките розови патерици има само въртене насам-натам, защото няма устойчивост“, заяви народният представител.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!