Търсенето на имоти в чужбина от руснаците е нараснало с 61% през първата половина на 2022 г. спрямо същия период на миналата година. В челната тройка по брой на заявки за покупки са: Турция, Испания и Обединените арабски емирства (ОАЕ), пише money.bg.

Такива данни се съдържат в проучване на компанията Tranio (международен брокер на недвижими имоти). Отбелязва се, че най-голям ръст на годишна база има при търсенето на имоти в Турция.

За сравнение, през първата половина на 2021 г. също Испания беше лидер по предпочитания за покупка на имоти сред руснаците, но тогава САЩ и Гърция си поделяха второто място, следвани от Германия.

Намаляване на броя на заявки за покупка на имоти от руснаци се отбелязва в страни като САЩ, Швейцария, Канада, Германия и Великобритания. През първата половина на 2022 г. само 3% от потенциалните купувачи са проявили интерес към покупка на недвижим имот в САЩ, докато през 2021 г. техният дял достигна 9%, се отбелязва в проучването на Tranio.

Топ дестинациите са Турция и ОАЕ, но за много инвеститори тези страни не са крайна точка, а само "междинна точка" по пътя към Европа и САЩ, казва Елена Милишенкова, търговски директор на Tranio.

По думите й, "някои руснаци тази пролет обмисляха сложни сделки: например покупка в Турция с придобиване на "златен паспорт" (предоставяне на гражданство в замяна на инвестиции) и по-нататъшно инвестиране в Западни страни.

По-конкретно, турските граждани имат достъп до разрешение за пребиваване в Гърция и т.нар. инвестиционна програма в САЩ, които възможности руснаците нямат, а "златният паспорт" от Турция им дава това право.

Тази пролет размерът на инвестицията за "златен паспорт" на Турция беше 250 хил. долара, а от 13 юни стана 400 хил. долара, но интересът към програмата не намалява", обяснява експертът по недвижими имоти.

Говорейки за целта на покупката на недвижим имот в чужбина, от Tranio обясняват, че повечето купувачи от Руската федерация посочват намерението си да получат гражданство или разрешение за пребиваване в съответната държава. Втората най-популярна цел е придобиването на недвижим имот за отдих, а на трето място е покупката с цел отдаване под наем или бъдещо преместване.

При програмата за "златни паспорти" най-предпочитана е Турция, а за получаване на разрешение за пребиваване по-често се избират имоти в Дубай, Гърция, Португалия и Италия.

Ваканционни имоти за покупка или под наем руснаците търсят най-вече в Испания, САЩ, Дубай, Великобритания, Кипър и Черна гора.