Премиерът Сергей Станишев заяви на срещата си в Москва с руския премиер Владимир Путин, словашкия Роберт Фицо и молдовския премиер Зинаида Гречаная, че “най-големият риск за Украйна и Русия може да бъде въпросът за доверието към тях”. Той призова възможно най-бързо да бъде намерено решение на въпроса за транзита на газ, като отбеляза, че носи редица конкретни предложения, включително и от техническо естество.
От своя страна словашкият премиер Роберт Фицо каза, че и украинската, и руската страна представят различни документи, но “ние не можем да бъдем съдии” по двустранен въпрос. По думите му Словакия има подписан договор за доставки на газ, съгласно който страната плаща по световните цени за газа и затова трябва да бъдат отстранени всички пречки за транзита.
От своя страна молдовският премиер Гречаная заяви, че енергийните предприятия в страната са преминали на мазут, запасите от който не са големи, а и използването му е крайно скъпо. “Потребителите не разбират защо мръзнат, след като имат договор”, със съжаление отбеляза Гречаная, посочва Newsru. /БЛИЦ