Министър Емил Караниколов обсъди засилване на търговско-икономическите взаимоотношения на среща с румънския му колега Николае Бадалау, министър на икономиката и с министъра на бизнес средата, търговията и предприемачеството на Румъния – Щефан-Раду Опря, пише "Труд".

Срещата бе в рамките на Съвместното заседание на правителствата на България и на Румъния, което се проведе днес в Букурещ. Тримата дискутираха взаимодействието между предприятия и организации от двете страни, както и развитието на търговското сътрудничество чрез насърчаване на различни форми като бизнесфоруми, изложения и сътрудничество на пазарите на трети страни.

На срещата стана ясно, че през 2018 г. стокообменът с Румъния бележи ръст от близо 7% и достига 4.6 млрд. евро. „Румъния заема трето място сред експортните ни дестинации в ЕС.

Отчитаме увеличаване на българския износ с над 10% за изминалата година, но потенциалът за нарастване на обемите в двустранната търговия остава голям в сектори и клъстери за общо излизане на трети пазари като – автомобилна, хранително-вкусовата промишленост, търговия на дребно, строителството, строителни материали, търговия със суровини, текстилната промишленост, както и други сектори от взаимен интерес“, изтъкна Караниколов на срещата