Въпреки че в петък растат с 2%, цените на петрола изпращат периода на най-големия им седмичен срив от финансовата криза през 2008 г. Инвеститорите с тревога гледат как се "изпарява" търсенето заради пандемията на коронавирус и се увеличава добива от страна на най-големите производители. Това съобщава Ройтерс.

Американската борса затвори с невиждан от 33 години срив

Днес сутринта суровият петрол марка Brent на лондонската борса поскъпва с със 70 цента, или 2,1%, до $,33,90 за барел, след като в четвъртък падна с над 7%. За седмицата като цяло се очаква цената на Brent да се срине с около 25%.

Фючърсите за американския еталон West Texas Intermediate (WTI) нарастват на нюйоркската стокова борса в същото време с 80 цента, или 2,5%, до $ 32,30 забарел. Цената WTI се очаква да отбележи спад през тази седмица с над 22%, което също е също най-голямото седмично намаление след финансовата криза, уточнява money.bg.

Точно когато забраните за пътувания, отменените събития и други икономически прекъсвания в редица държави намаляват търсенето на петрол и петролни продукти, големите производители планират да предложат по-големи количества от суровината на пазара.

Наводнение на пазара с евтин петрол от Саудитска Арабия, най-големият износител в света, и Обединените арабски емирства засилва натиска върху котировките след срива на споразумение за ограничаване на добива с Русия миналата седмица.

Увеличаването на производство е значително по-голямо от очакваното, колапсът на търсенето поради коронавируса, който изглежда все по-всеобхватно, коментират анализаторите от Голдман Сакс, които очакват рекордно високите излишъци от петрол на пазара да достигнат 6 милиона барел дневно до април.

Русия, вторият по големина производител в света, изглежда не желае да се върне към споразумението си с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Местните производители на петрол се срещнаха вчера с руския министър на енергетиката Александър Новак, но не обсъдиха връщането си към сделката, като ръководителят на "Газпром нефт" заяви, че планират да увеличат производството през април.