Цените на бензиностанцията бележат спад и това ще бъде тенденция в следващите няколко седмици, заяви председателят на УС на Българска петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Той обясни, че според него тези цени не са реално проявление на търсенето и предлагането, по-скоро геополитически от последните няколко дни стана ситуация, от която ще се търси бърз изход.

Освен това ограничението за достъпа на европейците в САЩ доведе  до ново понижение на цените на петрола, както и на дериватите, заяви още Терзиев пред bTV.

В петък цените на петрола се сринаха с 30%, което стана най-висок спад от 1991 г. насам.

„Комплексни са причините, коронавирусът доказа своето въздействие през февруари с понижено търсене, това доведе до излишък на ресурс, в готови продукти в нефт, което доведе до плавно понижение на цените на международните пазари.

Освен това ОПЕК  опитаха да намалят добива и предлагането с цел компенсиране на ниското търсене заради коронавируса, което доведе до невъзможност да се разберат с ОПЕК + и това увеличи предлагането, което отново доведе до този 30% пад“, обясни още председателят на УС на Българска петролна и газова асоциация.