Котировките на петрола от еталонните световни марки в понеделник се понижават, продължавайки тенденцията от миналата седмица. Пазарът остава под влиянието на негативни фактори като безпокойството за растежа на световната икономика и търговската война между САЩ и Китай.

Декемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с $0,24, до $59,18 за барел. В петък цената на тези контракти спадна с $0,49, до $59,42 за барел.

Ноемврийските контракти за американския WTI в същото време на нюйоркската стокова борса (NYMEX) спадат с $0,11, до $53,67 за барел. По време на предишната сесия цената им се понижи с $0,15 и при закриването на търговията бе $53,78 за барел.

Като цяло през миналата седмица Brent поевтиня с около 1,8%, а WTI - с 1,7%, уточнява moeny.bg.

През предишната седмица стана известно забавянето на китайската икономика, най-големият потребител на петрол в света, през третото тримесечие до минимален от 30-години насам темп.

В същото врем запасите от петрол в САЩ са скочили с 9,28 млн. барела при прогноза за повишаване 4 млн. барела. Броят на действащите сондажи в страната се увеличават макар и минимално втора седмица поред.

Цената на петролните контракти на Шанхайската международна енергийна борса (INE) в понеделник спадна с 2,3% - до 438,1 юана за барел, понижавайки се трета сесия поред.