Саудитска Арабия възобнови доставките на петрол за световния пазар на равнището преди на паденията срещу най-голямата рафинерия. Властите в Рияд заявиха, че нито една доставка не е била анулирана.

След атаката в събота националната петролна компания „Арамко“ сви износа наполовина.

Кралството обаче разполага с много по-големи мощности за добив над 10-е милиона барела, които има право да продава дневно, според квотите на ОПЕК. След атаката в събота националната петролна компания „Арамко“ сви износа наполовина.

Президентът Тръмп също успокои пазарите като заяви, че няма да се наложи отваряне на петролния резерв.

Цените на петрола се сринаха, докато у нас мътят поскъпване на горивата  

Рекордният скок на цената на петрола обаче се задържа едва един ден, след като Саудитска Арабия обяви, че ще възстанови производството на петрол по-бързо от очакваното, предаде агенция БГНЕС.

Цената на петрола спадна с повече от 5% във вторник, след паниката в понеделник, предизвикана от атаки от въздуха срещу най-големия комплекс за преработка на суров петрол в страната.

„Безспорно цените, достигнати в понеделник нямаше как да се задържат, тъй като прекомерното предлагане остава доминиращия проблем тази година, но резкият спад дойде по-рано, отколкото очаквахме.”, казва водещият пазарен анализатор на компанията за онлайн борсови сделки Ай Джи (IG).

„Искам да успокоя всички в Саудитска Арабия, че цените на петрола вече са на същите нива, на които бяха преди 3.43 ч. в събота”,

каза министърът на енергетиката на страната принц Абдулазис бин Салман, говорейки за точния час на атаките срещу рафинериите.

„Ние произвеждахме 9,89 милиона барела на ден. През октомври продукцията ни ще бъде отново точно 9,89 милиона барела на ден”, допълни принца.