Ресторантите и кафенетата да обособят зони за ваксинирани и неваксинирани клиенти, които сами да избират къде да седнат. Това предлагат от двете браншови асоциации на заведенията - СЗБ и БАЗ, в писмо до здравния министър Стойчо Кацаров, пише Стандарт нюз бг.

То е в отговор на заповедта му, която влезе в сила от 20 август. Според нея ограничаването до 50% на капацитета на определени обекти и мероприятия може да не се прилага при условиe, че 100% от персонала в съответния обект е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или разполага с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в обекта или началото на мероприятието.

Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване.

Заповедта на министъра обхваща не само туристическия сектор, а и присъствени обучения и семинари, културни прояви като кино и театър, спортни състезания с публика, посещения на зали за спорт и СПА центрове, детски центрове с организирани занимания за деца, игрални зали и други.

Ресторантьорите веднага скочиха срещу заповедта и заплашиха да я бойкотират, ако предложенията им за корекция не бъдат приети.

“Асоциацията на заведенията е в стачна готовност. Подготвят се големи национални протести от следващата седмица заради новата заповед на здравното министерство” заяви Ричард Алибегов, председател на сдружението.

"Не разбирам защо здравния министър, след като целият сектор в туризма му иска оставката за очевидно несправяне със ситуацията, продължава да стои на министерския пост", допълни той.

И заяви, че е против ваксинацията на персонала насила. Разпореждането ще остави и заведенията без клиенти, коментира още той.

СЗБ и БАЗ имат свои предложения как заведенията да работят със 100% от капацитета си. Едното е служителите да попълват декларации, че са запознати с всички рискове от евентуалното заболяване с К-19, но не смятат да се ваксинират.

И второто: персоналът да може да удостоверява, че е преминал заболяването, че е ваксиниран, да има отрицателен PCR в последните 72 часа, отрицателен бърз тест в последните 72 часа или тест, удостоверяващ наличието на антитела с давност 6 месеца.

След изтичане на 6-месечния срок на давност на удостоверението за преминало през вируса лице, давността му да бъде увеличена за нови 180 дни чрез тест за антитела от акредитирана лаборатория.

Клиентите на секторите с ограничения, без значение дали са ваксинирани, неваксинирани, преболедували или не, да имат напълно свободен достъп до търговските обекти чрез избор на места, съответно за ваксиниран/преболедувал или неваксиниран/непреболедувал.

Ресторантьорите настояват още проверяващите държавни органи да имат достъп до обектите само след представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест.Заповедта на здравния министър засяга и администрациите. Те трябва да работят с до 50% от служителите си присъствено, а останалите да са от дистанция.

Ръководителите на администрации трябва да въведат плаващо работно време и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа. Според Кацаров така ще се избегне струпването на хора в градския транспорт в час пик.

Междувременно от три туристически организации - Обединение „Бъдеще за туризма“, БАТА и Сдружение „Туризъм“, обявиха, ще подкрепят бъдещи протестни действия на хотелиери и ресторантьори.

Трите работодателски организации се обръщат с призив към президента Румен Радев и назначения от него служебен кабинет да предприемат конкретни мерки в подкрепа на бизнес средата и на предприемачите.

„С колегите сме на едно мнение, че е необходима обща стратегия и координиран план за действие освен на ресорното министерство, но и тези на труда и социалната политика, икономиката, финансите, здравеопазването, енергетиката и на външните работи, от чиято работа и решения зависи туристическият сектор.

Настояваме за прозрачност за мерките, които ще се прилагат, когато страната ни е  в „зелена“, „оранжева“ или „червена“ зона, както и при пълен локдаун“, посочи Венцислав Кръстев, председател на Сдружение „Туризъм“.

В писмо до служебния министър на туризма Стела Балтова от Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), обединяващ 15 браншови и съсловни организации, също настояват за координирани действия на кабинета, с които да се подпомогне оцеляването на туристическия бизнес.

Необходима е обща стратегия и координиран план за действие на целия кабинет и на всички ресорни министерства, от чиято работа зависи туристическия сектор, категорични са от АТИБ.