Потребителите, хранителните компании, търговците на дребно и ресторантите трябва да решат дали да отвърнат на удара или да намерят алтернативи на един от най-често срещаните изкуствени подсладители в света, докато водещ световен здравен орган се готви да го обяви за възможен канцероген, съобщава bTV.

Reuters съобщи, че аспартамът, използван в продукти от диетичните газирани напитки на Coca-Cola до дъвките Extra на Mars, ще бъде включен през юли като „възможно канцерогенен за хората“ за първи път от Международната агенция за изследване на рака (IARC), отделът за изследване на рака на Световната здравна организация (СЗО).

Решението на IARC не взема предвид какво количество продукт може безопасно да консумира човек. Няколко търговски организации на потребителската индустрия, чиито членове използват аспартам отхвърлиха оценката на IARC.

„Новината може да има отрицателно въздействие върху обема на продажбите на по-нискокалорични газирани напитки“, каза Гарет Нелсън, старши капиталов анализатор в CFRA Research. Купувачите могат да намерят аспартам в някои кисели млека, напитки, сиропи и други.

„Смятаме, че този доклад вероятно ще накара компаниите за напитки и търговските групи както да оспорят констатациите, така и да заменят с подсладители в своите рецепти например със стевия“, каза Нелсън.

Той добави, че компаниите вероятно са започнали да тестват рецепти, за да гарантират, че вкусът на техните продукти остава същия. Друг въпрос е колко бързо могат да бъдат произведени други видове подсладители в достатъчно количество, за да осигурят заместители, тъй като аспартамът, основна съставка на пакетираните храни от десетилетия, е един от най-широко използваните подсладители в света.

Регулаторите го разрешиха за употреба в световен мащаб след преглед на всички налични доказателства, докато големите производители на храни и напитки от десетилетия защитаваха употребата му.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук