Софийският пазар на имоти е стабилен и дори има ръст на цените, въпреки пандемията. Търсенето на имоти е силно подкрепено и от поведението на банките, които не ограничиха кредитирането. Обемът на отпуснатите жилищни заеми нараства с близо 11% на годишна база, пише Труд бг.


Част от ръста на ипотечните кредити вероятно се дължи на напредъка на новите сгради и достигането им до етап на завършеност, в който се отпуска заем с цел приключване на сделката и прехвърляне на собствеността, коментират брокери на имоти.

Като цяло имотите в момента са най-достъпни за цялата история на жилищното кредитиране в България, тъй като лихвите по кредитите са на исторически най-ниските нива от под 3%.

Отделно показателят за достъпност на цените в София, който показва колко заплати са необходими за покупката на 1 кв. м жилищна площ, е 1,18 при около 1,2 година по-рано и средни нива над 1,3 през предишните години.

Това означава, че сега са нужни 1,18 средни месечни заплати за покупката на 1 кв. м от апартамент в София. Коефициентът за достъпност е доста под пиковата си стойност от 2008 г., когато бяха необходими 3,5 месечни заплати за покупката на 1 кв. м от жилище в столицата.

Оказва се, че в момента много повече хора имат възможност да изплащат ипотечен заем за покупка на апартамент със месечната си заплата.

През първото тримесечие на 2020 г. цените на апартаментите в София нараснаха и надминаха границата от 1100 евро/кв. м.

През второто тримесечие средната цена се върна минимално на нива от около 1080 евро/кв. м, около които се беше задържала в предходните няколко години.

Последва ново ускорение на пазара и средната цена на жилищата в столицата достигна 1115 евро. Така цените в София не само, че не отбелязаха спад заради пандемията, но дори беше отчетен ръст с около 2,5%.

„Към момента пазарът остава активен, провеждат се огледи, сключват се и се изповядват нотариални сделки при спазване на противоепидемичните мерки, към които постепенно всички успяха да се адаптират”, коментират експерти.

„Новото строителство не спря и обектите продължиха да напредват и да следват своя строителен график. Това даде нужното доверие и увереност на купувачите и ги стимулира да продължат да залагат предимно на ново строителство в търсенето на свой дом”, коментират брокери на имоти.

Купувачите на имоти останаха активни през 2020 г., а прогнозите за 2021 г. са сделките да нараснат. Новото строителство продължава да бъде по-предпочитано от купувачите. Новите апартаменти формират около 90% от сключените сделки в столицата.

Пандемията не намалява желанието на хората да се преместя в нов дом. Затова и строителните предприемачи продължават да работят, за да задоволят търсенето на пазара. Издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в София нарастват, показват данни на Националния статистически институт.

Стигат до договор за между 1 и 5 седмици

Сключват сделки много бързо

Влагат парите си в лукс 

Сделките с луксозни имоти се сключват по-бързо от обикновено.

Наталия Малчева

Сделките за продажба на луксозни имоти се сключват в много по-кратки срокове от обичайното, въпреки кризата.

Това показват данни на компания, специализирана в продажбата на подобни недвижимости. Тенденция през последните месеци е от заявяване на интерес към даден имот до реално подписване на договора да се стига много бързо - в рамките на 1 до 5 седмици, обясняват брокери.

Нетипично е и, че много хора решават да купят луксозен имот още на етап в проект, което доскоро е било крайно необичайно за този сегмент от пазара.

Купувачите предпочитат ново строителство, като най-търсени са къщите и апартаменти в малки бутикови сгради или в затворени комплекси в южните райони на София, както и в полите на Витоша.

Освен бизнесмени през последните месеци към покупка на луксозен дом в столицата или край нея проявяват интерес и българи, които живеят в чужбина.

Много хора в предпенсионна възраст също се оглеждат за инвестиция в луксозен имот, търсейки стабилно и доходоносно вложение за спестяванията си, коментират брокери.

Сегментът на луксозни имоти не е засегнат от кризата, породена от пандемията от COVID-19, категорични са специалистите. Сред ключовите фактори, които движат сделките, са ниската инфлация, продължаващото поскъпване на имотите в София и ниските лихви по жилищните кредити.