София се изкачи на първо място сред големите градове в страната в класацията за най-бързо поскъпване на жилищата.

През третото тримесечие на миналата годината цените на апартаментите и къщите в столицата са с 8,6% по-високи от същия период на предходната година, показват данни на Националния статистически институт, пише "Труд".

Така София изпревари Бургас и Пловдив, които бяха начело на класацията в предходните тримесечия.

Чарлз си купи старо изоставено училище, запретна ръкави и...

София е на първо място, защото сериозен ръст има в цените както на новото строителство, така и при съществуващите апартаменти.

Жилищата в нови сгради в столицата поскъпват със 7,9%, докато цените на апартаментите и къщите старо строителство нарастват с 9,4% в рамките на година.

Така София държи и първото място сред градовете с над 100 хил. жители по ръст на цените на старото строителство.

Характерно за столицата е, че разликата между поскъпването на новите жилища и апартаментите в стари сгради е най-малка спрямо останалите големи градове в страната.

Само в рамките на третото тримесечие, София също е лидер на пазара. Цените на новите жилища са нараснали с 5,4% в рамките на три месеца, а при старото строителство повишението е с впечатляващите 6,9%.

Не е за вярване бум на какво има на имотния пазар у нас

Оказва се, че икономическата криза, предизвикана от Covid-19, не се е отразила на пазара на имоти в София, а дори напротив – има сериозен ръст на цените.

На второ място по поскъпване на имотите остава Бургас с ръст на цените от 7,4% за година. Цените на новите апартаменти и къщи в морския град са нараснали с 5,6%, а на съществуващите жилища - с 8,9%.

Това показва, че има сериозно търсене и в двата сегмента на пазара.

Третото място в класацията си поделят Русе и Стара Загора, където поскъпването на жилищата е с по 5,3% за година. Но има голяма разлика между движението на цените на новото и старото строителство в двата града.

В Стара Загора поскъпването на новото строителство е със 7,9%. Така градът си поделя със София първото място по повишаване на цените на новите апартаменти и къщи.

До голяма степен средните цени при новото строителство зависят от това какви жилища излизат на пазара. Ако през даден период бъдат завършени и продадени повече луксозни жилища в престижни квартали, това води до покачване на средните цени в града.

Жена разруши апартамента си - ремонтът го превърна в бижу!

Наред с това обаче много хора държат да си купят дом в нова сграда, което дърпа нагоре цените именно на тези имоти. В резултат поскъпването на новите жилища в София и в Стара Загора е еднакво, макар че търсенето в столицата е по-голямо.

В Русе ситуацията е различна. Поскъпването на новите жилища е само с 0,9%. При старите жилища повишението на цените е с 6,1%.

Петото място в класацията за поскъпване на жилищните имоти в големите гладове е за Пловдив. В града под тепетата обаче има голяма разлика в движението на цените на новото и старото строителство.

При новите жилища има спад, а при съществуващите повишението на цените е с 5%. Тук отново важи правилото, че средните цени на новите апартаменти много зависят от това какви проекти излизат на пазара.

Когато на пазара излизат по-бюджетни апартаменти това се отразява на средната цена на квадратен метър ново строителство.

Последното шесто място в класацията остава за Варна, където има минимален спад в цените на имотите в рамките на година.

Тези 3 неща в дома ви са опасни, съсипват здравето ви!

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 4,8% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът в цените е с 3,5%, а при съществуващите - с 5,6%.

Това показва, че къщите и апартаментите в стари сгради стоят стабилно на пазара, а цените на новото строителство, макар да зависят от сградите, които излизат на пазара, също вървят нагоре.