Все още има имоти и квартали в големите градове, които не са достигнали цените си от 2008 г. Това каза по време на проведено днес онлайн събитие изпълнителният директор на АДРЕС Недвижими имоти  Гергана Тенекеджиева.

Това са Докторска градина в София и Меден Рудник в Бургас, посочи тя.

Според данни на имотната агенция, кварталите с най-голям интерес, от една страна, са тези, в които има ниско предлагане – Лозенец, Яворов и Иван Вазов в София, както и и районите с най-много ново строителство, т.е новоизграждащите се – Кръстова вада, Овча Купел и Манастирски ливади.

И ако през 2008 г. основните имоти, които се купуваха и продаваха, бяха жилища за ремонт в стари сгради, сега купувачите се ориентират към ново строителство.

Колко пари дават семействата за нов имот в София
Най-търсени в момента са двустайните и тристайните апартаменти. Те са на цени съответно от 70- 90 000 евро и 115 – 135 000 евро, посочи Тенекеджиева.

Бъдещите новодомци са склонни да дават и повече пари, при положение, че жилището им е завършено, допълни тя.Жена публикува СНИМКА на килера си и стана милионерка

Ръст в сделките с имоти за първите четири месеца на 2021 г.

От началото на годината сключените сделки отбелязват ръст с почти 30% спрямо същия период на 2020 г., когато реално започна първият локдаун и бе обявено извънредното положение. Кварталите с най-много сделки в София сега са Център, Манастирски ливади, Кръстова вада, Лозенец, Младост, Гео Милев, Редута.

Това основно се дължи на факта, че през март и април на миналата година, заради първия локдаун, пазарът отчете сериозен спад и сделките бяха доста по-малко от обичайното за това време. Днес пазарът се възстанови на нива, които са дори над тези от преди пандемията.

Как се повлия цената на жилищата след санирането
Драстична разлика в цените между санираните имоти и тези в сгради, които не са санирани, няма. Важното е къде се намира имотът ви и кои са съдедите му. За една малка част от бъдещите новодомци е важно и какви сметки се заплащат в това жилище, каза изпълнителният директор на Адрес.

„Цените на панелките растат, защото няма предлагане“, допълни тя.

50% от сделките са с ипотеки
Лихвите в момента са на рекордно ниски нива. Наблюдава се дори лек спад от началото на 2021 г. Т.е. ако клиентите нямат възжност, сега е момента да реализират сделката с кредит.

Около половината закупени имоти днес са с кредит, като банките са най-склонни да отпускат заеми след Акт 15 и Акт 16.

Стряскащи данни за цените на имотите в София

Покупка на зелено

20% е необходимата сума за сключване на договор за покупка на жилище в сграда, която се намира в процес на строеж. Срещу тази сума голяма част от строителите са склонни да изчакат до етапите, в които ще може да финансирате остатъка от сделката с ипотечен кредит.

Ръст на лихвите в САЩ, какво ще се случи
В момента това, което банките ни казват, е, че не очакват ръст. Повишението може да дойде от  Европейската централна банка. Неизменно това, което се наблюдава в САЩ, ще се случи в Европа и България.

Минималният ръст на лихвата обаче ще доведе до повишение на вноската с 5- 10 лева, прогнозират от Адрес.

Клиентите са изключително дигитални и информирани
Именно новите купувачи са тези, които са в най-голям обем в момента. Пандемията ни направи изключително дигитални. Когато един имот се вижда в продължение на шест месеца, те не са готови да го гледат и купуват.

Шансът да се сключи сделка с имот, които е прекарал над 1 година на пазара, е около 10%. Нещо в него е сгрешено. Един от основните въпроси е „Откога се продава?“, каза Тенекеджиева.

Спад в цените на имотите под наем
Спадът при наемните цени обаче все още е факт. На места той достига 20% при офертните стойности, в резултат от увеличеното предлагане на фона на все още по-слабото търсене.

Основните причини за това са ниските лихви по кредитите и пандемията, която затвори училища и университети, а също така върна и доста хора по родните им места, посочиха от Адрес.

Наем или заем
Настоящите икономически условия подобряват финансовата достъпност на жилищата. За последните две години (2018-2020) средната работна заплата в столицата се е повишила с 22% при покачване от 13% на средната цена на жилищата.

Справка на агенцията показва, че месечната вноска за обзаведен двустаен апартамент в Манастирски ливади представлява малко над 20% от общите доходи на домакинство с двама работещи. В разглеждания случай клиентите използват ипотечен кредит със срок от 25 години и 20% самоучастие.

Цената на имота е 120 000 евро.

Изборът „наем или заем“ има сравнително сходни показатели. В конкретния пример вноската по кредита е 450 евро при 400 евро месечен наем.