В кварталите в София, където въпреки пандемията продължиха да изграждат нови жилищни сгради, цените на имотите нарастват. Такива са например “Кръстова вада”, където през миналата година жилищата са поскъпнали с 8,22%, “Витоша” (с ръст от 8,9%) и “Манастирски ливади” (+8,56%), каза Ценка Божилова управляващият партньор в компания за оценки на недвижими имоти, пише "Труд".

В софийските райони, където няма нови проекти за строителство, има задържане на цените. Общо за София цените на жилищата са нараснали с близо 5% през 2020 г., показват данни на компанията. Кварталите с лек ръст на цените имат предимства като булевард, по който лесно може да се излезе от София или да се влезе в центъра на града на път за работното място, съществуващо или планирано метро и ново строителство, което дава възможност на хората да заживеят в жилище с по-добро качество.

Според Божилова локацията е основният критерий, по който хората избират жилище и пандемията не е променила това. На второ място при избора на имот идват лични съображения, като в зависимост от това на каква възраст е купувачът, той може да избере жилище в центъра, в затворен комплекс или къща край града.

Стряскащи данни за цените на имотите в София

Пандемията не се е отразила много на цените и покупко-продажбите на жилища в София, смята Божилова, а компанията, която управлява, не е оценила по-малко жилищни имоти през 2020 г., отколкото през 2019 г. Тя обяснява това с желанието на хората да потърсят убежище за спестяванията си в имоти или необходимостта им от по-големи и функционални жилища след като останаха по дълго време у дома заради коронавируса.

Кварталите в София с най-голяма активност на жилищния пазар са “Витоша”, “Дружба”, Център, “Манастирски ливади” и “Младост”, където и предлагането на ново строителство е по-разнообразно.

Търсенето на имоти през последните месеци нараства, банките отпускат кредити, а условията по заемите не са се променили по отношение на клиентите. Лихвите по ипотечните кредити са на рекордно ниски нива, което прави покупката на имот много изгодно вложение. Затова експертите очакват пазарът на имоти да продължи да се развива позитивно.

„Изток“ с повишение от 10%

“В София голям фактор за растежа на цените на жилищата извън това дали са ново или старо строителство е близостта до метро. В “Овча купел”, например, потенциалът е изчерпан, там няма съществени нови проекти”, отбеляза Ценка Божилова. Затова и цените на жилищата в квартала са отбелязали лек спад през 2020 г. В същото време цените са останали почти без промяна в “Борово”, “Гео Милев”, “Дружба”, “Красна поляна”, “Красно село”, “Люлин”, “Надежда” и “Свобода”.

Сред кварталите в София със силен ръст на цените са “Младост” (+9,01%), “Иван Вазов” (+11,44%), “Изток” (+10,04%) и Център (+14,54%). По думите на Божилова първите две седмици на януари са били вяли за сделките с имоти в София, след което покупко-продажбите са се върнали към нормалния си ритъм.