Общото богатство на американските милиардери, сред които основателите на Amazon и Tesla Джеф Безос и Илон Мъск, се е увеличило с близо 10% от началото на кризата заради новия коронавирус, сочат данните от доклад, публикуван от вашингтонгския Институт за политически излседвания.

И докато хора като Мъск и Безос стават още по-богати, 22 млн. американци остават без работа, посочва Reuters.

Дори когато широката икономика се сблъска с рецесия, технологиите и стоките за домашна употреба, като Zoom, регистрират печалби през последните седмици поради скока в използването на видеоконференции и технологията за дистанционна работа, като по този начин повиши нетната стойност на милиардерите с участие в тези компании.

„Това е приказката за две пандемии, с много неравномерни жертви“, казва Чък Колинс, съавтор на доклада.

През периода от 1 януари до 10 април тази година 34 от най-богатите милиардери са увеличили богатството си с десетки милиони долари, се казва в доклада.

Според доклада на IPS, осем от тези милиардери, включително Безос, основателят на Zoom Video Communications Inc Ерик Юан и Мъск, видяха скок от 1 милиард долара в общата им нетна стойност.

Мъск притежава 18,5% дял в акциите на Tesla, които увеличиха стойността си с над 73% от началото на годината, тъй като търговците гледат отвъд краткосрочното въздействие на пандемията на коронавирус.

Безос притежава около 15,1% от акциите на Amazon, които са спечелили близо 31% през тази година, тъй като онлайн поръчките на платформата му се покачиха заради хората, които остават вкъщи.

През последното десетилетие богатството на американските милиардери скочи над 80,6%, като се отчита и инфлацията, се добавя в доклада.